Hirdetés

Hirdetés

A zsidó vezetők is felelősek a terjedő antiszemitizmusért

2015.08.22. 15:15

A zsidó vezetők is felelősek a terjedő antiszemitizmusért

Mondta egy zsidó vezető a Napi Gazdaságnak.

Hirdetés

A zsidó közösség saját felelőssége is, hogy az elmúlt 8-10 évben a társadalom egészében duplájára nőtt a holokauszt­tal és általában a holokauszt emlékezetének közbeszédi jelenlétével kapcsolatos ellenszenv – mondta a Napi Gazdaságnak Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumi elnöke. Abban a kérdésben is közös felelősségről érdemes beszélni, hogy az alapítvány legutóbbi átfogó, reprezentatív antiszemitizmuskutatása szerint a holokausztrelativizálók vagy egyenesen tagadók köre 9-ről 18 százalékra nőtt – emlékeztetett Bodnár.

Olti Ferenc, a kormány képviselőivel a zsidó szervezetek nevében tárgyaló szakértői csoport vezetője azt mondta a lapnak, alapvetően mégis konszenzus alakul a zsidó vallási és civil szervezetek valamint a kormány között.

Jézus történetével kapcsolatban például a zsidó oldal azt javasolta, hogy a történelemkönyvekbe az evangéliumban foglaltak ne mint történelmi események kerüljenek be, hanem mindezt egészítsék ki a tudományosan bizonyított történelmi tényekkel. Továbbá kérték, hogy a témakörnél említsék meg a katolikus egyház által kiadott „Nostre Tate” pápai deklarációt, amely szerint a zsidók nem tehetők felelőssé Jézus haláláért. A középkor fejezeténél például fontosnak tartják, hogy foglalják a gyerekeknek szánt tudástárba, az összes vérvádról bebizonyosodott, hogy valótlan volt. Az 1848-as szabadságharccal kapcsolatban azt tanácsolták, hogy jelenítsék meg a zsidóság hangsúlyos szerepét, azaz: a magyar hadseregben a zsidók népességbeli számarányuknál lényegesen nagyobb arányban lettek önkéntesek, valamint, hogy a háborús költségek finanszírozásában több mint 60 százalékos részt vállaltak. A neuralgikus XX. század kapcsán is tettek javaslatot: a teszttankönyvek magyar történelmét egészítsék ki azzal, hogy a Horthy-rendszer jellemzője volt a változó intenzitású kormányzati antiszemitizmus. Kétségtelen, hogy ezen a ponton a két fél véleménye nem igazán közelít egymáshoz, de összességében konszenzusra törekszenek a tankönyvek tartalmának kiegészítésében. – A felsorolt példák kiragadottak, még sok megvitatásra váró kérdés van – emelte ki Olti Ferenc

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés