Hirdetés

Aknamezőre léphetnek a migránsok

2015.09.17. 17:18

Aknamezőre léphetnek a migránsok

Horvátországban nem ajánlott átgázolni a mezőkön.

Hirdetés

Több mint 50 ezer akna lehet még Horvátországban, 505 négyzetkilométeren. Az egyik legveszélyesebb övezet a szerb határ közelében van, éppen ott, ahol a menekülteknek át kellene gázolniuk – írja a hvg.hu. Közben a szerbek megkezdték a migránsok horvát határra szállítását.

A délszláv háborúban a harcoló felek megszámlálhatatlan mennyiségű aknamezőt telepítettek. Bár a harcok már lassan 20 éve véget értek, számos olyan terület van, amit még a mai napig sem sikerült mentesíteni. A Horvát Aknamentesítő Központ még 2014-ben is 505 négyzetkilométer olyan területet tartott nyilván, amelyen aknák vagy fel nem robbant robbanóeszközök lehetnek.

Önkéntesek szerint nem ártana legalább arab, fárszi, pastu és urdu nyelvű figyelmeztetéseket is gyártaniuk a menekülteknek, hogy ne térjenek le az utakról, mert az könnyen az életükbe kerülhet.

Horvátországban mintegy 12 ezer helyen figyelmeztetnek az aknaveszélyre, de többnyire csak horvát nyelven, leszámítva az angol mine kifejezést a táblákon, a migránsok többsége viszont nem tud angolul. Sajnos sokan olvasni sem, így igen nehéz lesz a tájékoztatás.

Hirdetés

Hirdetés