Mi készül? Amerikai katonák tartanak Magyarországra

2015.09.10. 12:28

Mi készül? Amerikai katonák tartanak Magyarországra

550 fő, 150 katonai jármű. Azt mondják, NATO-hadgyakorlat.

Hirdetés

Hirdetés

Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult csütörtökön délelőtt annak az amerikai katonai konvojnak az előőrse, amely egy hadgyakorlatra tart. A Németországból Magyarországra tartó, 20 katonai gépkocsiból és harckocsiból, valamint 60 katonából álló előőrs délelőtt 10-kor indult el a Brünn melletti Vyskovból. Szlovák források szerint az amerikaiak a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.   

Az amerikai konvojnak eredetileg reggel fél hatkor kellett volna elindulnia Magyarországra, de miután a vyskovi kaszárnyákba is csak több órás késéssel, késő éjjel érkezett, a konvoj parancsnoka délelőtt tíz órára halasztotta az indulást. A késést az egyik katonai jármű meghibásodása okozta. 

Erődemonstráció?

Prágába szerda délután az eredetileg jelzett 11 amerikai katonai jármű helyett végül is több mint 30 katonai jármű és több mint 100 katona érkezett, akiket a prágai Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is meglátogatott. Az előőrs, miután kipróbálta az útvonalat, pénteken és szombaton visszatér a németországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontra, ahonnan a fő konvoj két részben vasárnap és hétfőn indul Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatára. Prágai közlések szerint a következő napokban 

mintegy 550 amerikai katona és 150 katonai gépkocsi, illetve harckocsi vonul Csehországon és Szlovákián át Magyarországra.

A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is lesz. Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés