Hirdetés

Ausztria visszazárja a határt

2015.09.07. 08:46

Ausztria visszazárja a határt

14 ezer menekült érkezett hozzájuk.

Hirdetés

Hirdetés

Fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak - közölte Werner Faymann osztrák kancellár szeptember 6-án, vasárnap.

"Lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez" - írta Faymann közleményében. A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat, de konkrét időpontot nem tudott mondani. Az APA hírügynökség pedig úgy értékelte, hogy ezzel fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását.

14 ezer menekült érkezett Ausztriába

Faymann az Österreich című osztrák lap hétvégi számában megjelent interjúban azt mondta, hogy országa az emberiesség jegyében nyitotta meg határait a Magyarországról elindult menedékkérők előtt. Arra a kérdésre, hogy valójában hány menekültről van szó, az osztrák kancellár úgy válaszolt: "Orbán azt mondta nekem és Merkelnek, garantálja, hogy nem több négyezernél. Ezt kezdettől fogva nem hittem el." Az osztrák kancellár arra a kérdésre, hogy miként reagál a magyarok magatartására, kijelentette, hogy "a képek többet mondanak ezer szónál", és a "menekültproblémát szögesdróttal" nem lehet megoldani. A Magyarország elleni esetleges szankciókra utaló felvetésre azt mondta: valamennyi tagállamra vonatkozik, hogy "aki nem segít megoldani a menekültproblémát, annak a jövőben pénzügyi következményekkel kell számolnia", hiszen "a szolidaritás nem egyirányú utca".

A hétvége folyamán a bécsi belügyminisztérium szerint eddig mintegy 14 ezer menekült érkezett Magyarországról Ausztriába, akik közül mintegy 12 ezren már tovább indultak Németország felé. Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma.

Svájc szerint a káoszhoz Magyarország járult hozzá

A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke azt kérte egy vasárnap megjelent interjúban, hogy az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani "emberi jogi helyzet és a menekültbotrány" miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolta a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést. "A balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá" - jelentette ki a pártelnök, és hozzátette, hogy Svájcnak Budapestre nem lenne szabad többé visszaküldenie menedékkérőket. A svájci politikus szavaira a Külgazdasági és Külügyminisztérium azzal reagált, hogy "Magyarország az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt."

Irán is bírálja Magyarországot

Ugyancsak vasárnap az iráni elnök találkozott Magyarország új teheráni nagykövetével, és az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint közvetett bírálatot fogalmazott meg Budapestnek az Európát érintő migrációs válság kezelésében tanúsított magatartásával kapcsolatban. "Örülünk, hogy néhány európai ország pozitív erőfeszítéseket tett a menekültek megsegítése érdekében, és reméljük, hogy más európai államok, amelyek nem így járnak el, pótolják a hiányosságokat" - hangsúlyozta Haszan Róháni a honlapján megjelent közlemény szerint.

120 ezer menekültet fogadna be az EU

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német újság egy korábbi lapértesüléssel egybehangzóan arról számolt be, hogy az Európai Bizottság szerint a többi EU-tagállamnak 54 ezer menekültet kellene befogadnia Magyarországról és a tervezet meghatározott kvóták szerint osztaná szét az embereket a többi tagállam között.

A német újság a menekültáradat miatt felvázolt brüsszeli válságtervre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a héten nyilvánosságra került információkkal összhangban további 50 400 menekültet telepítenének át Görögországból, míg 15 600-at Olaszországból. Az Európai Bizottság hivatalosan jövő szerdán dönt az összesen 120 ezer menekült tagállamok közötti szétosztását előirányzó tervről.

A Welt am Sonntag című német lap a bizottság számításaira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a kvótarendszer alapján Németországnak kell a legtöbb menekültet befogadnia, összesen 31 443 főt, második helyen Franciaország áll 24 031 fővel.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés