Az adóhatóság is beszáll a karácsonyi hajrába

2015.11.30. 08:45

Munkaidőn kívül és hétvégén is lehet számítani rájuk.

Hirdetés

Hirdetés

Téli ellenőrzéssorozatot indít a NAV, amely szerint december 1-től szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban és az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre.

A szabálytalankodók kiszűrése a cél

Az adóhatóság közleménye szerint a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra fókuszálnak majd, jellemzően az ünnepek – Mikulás, Advent, karácsony és szilveszter – és a téli sportok határozzák meg a legfőbb területeket. Egyébként is évek óta figyelik ilyenkor a csokifigurák, szaloncukrok árusítóit, a sportszer-kölcsönzőket és szervizeket. A szezonalitás azonban nem zárja ki egyéb vállalkozások ellenőrzését, így például a kisállat-kozmetikákba is betérhetnek a revizorok. Az ellenőrzések elsődleges célja a szabálytalankodók kiszűrése, illetve a vásárlók és a költségvetés érdekeinek védelme.

Szilveszterig tart a fokozott ellenőrzés

Az ellenőrök többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről. Bizonyos üzletekben forgalomszámlálásra is lehet számítani, amikor a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival. December 1-től szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre – közölte a NAV.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés