Hirdetés

Hirdetés

Az okostelefon a migránsok lételeme

2015.08.30. 12:52

Az okostelefon a migránsok lételeme

Anélkül ki sem találnának az erdőből.

Hirdetés

A nyugat-balkáni országokat az utóbbi hetekben elözönlő menekülteknek élelemre, ivóvízre és menedékre van szükségük. Van azonban még valami, ami szintén létszükségletük: az okostelefon - állapította meg a The New York Times amerikai napilap belgrádi keltezésű friss riportjában.

"Minden alkalommal, amikor új országba érek, veszek egy SIM kártyát, aktiválom az internetet és letöltöm a térképet" - mondta Oszama al-Dzsaszem, egy 32 éves szíriai zenetanár, aki Deír-ez-Zór városából menekült el. Matthew Brunwasser, az újság riportere a szerbiai főváros egy parkjában találkozott a férfival, amint egy törött padon ülve okostelefonja segítségével tervezgette az előtte álló utat. "Soha nem tudtam volna eljutni idáig az okostelefonom nélkül. Már attól is feszült leszek, ha elkezd merülni az akkumulátor" - mondta al-Dzsaszem. A modern kommunikációs technológia átalakította a fegyveres konfliktusok elől menekülők helyzetét, s lényegesen egyszerűbbé tette a 21. századi migránsok mozgását. 

A térképszoftverek, a GPS, a közösségi oldalak és az ingyenes telefonálást lehetővé tévő alkalmazások felettébb hasznosak az érintetteknek. A széles körben elérhetővé váló internet-hozzáférés hallatlanul megnövelte a könnyen járhatónak bizonyult útvonalak forgalmát. Az úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választó migránsok közül most már naponta háromezren lépik át illegálisan Macedónia határát útban az Európai Unió felé.

A menekültek sok mindenről beszámolnak a közösségi oldalakon, megosztják tapasztalataikat az útjukról, a határőrök mozgásáról, a helyi árakról, közzéteszik állomásaik pontos koordinátáit, s eközben kapcsolatban állnak családjukkal és barátaikkal. A Törökország és Görögország közötti sikeres tengeri átkelés után sokaknak az az első teendőjük, hogy üzenetet küldjönek szeretteiknek.

Az embercsempészek az utazási irodákhoz hasonlóan a Facebookon hirdetik szolgáltatásaikat, fényképekkel és akciós ajánlatokkal. Egy arab nyelvű oldalon a bűnözők 50 százalékos kedvezményt kínálnak az 5 év alatti gyerekek Európába csempészéséért. És ha valaki esetleg kételkedne a bejegyzés hitelességében, láthatja, hogy már közel negyvenen "lájkolták".

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés