Hirdetés

Az osztrák kancellár szerint az EU legnagyobb válságát éljük

2015.09.06. 11:43

Az osztrák kancellár szerint az EU legnagyobb válságát éljük

Ausztria az emberiesség jegyében cselekedett.

Hirdetés

Hirdetés

Ausztria az emberiesség jegyében nyitotta meg határait a Magyarországról elindult menedékkérők előtt - mondta Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lap hétvégi számában megjelent interjúban.

Orbán négyezer menekültről beszélt a kancellár szerint

Arra a kérdésre, hogy miként indult meg a menekültek rohama Magyarországról, és Ausztria miért fogadta be őket, a kancellár azt mondta: "Magyarország érdeklődött nálunk, hogy mit tegyen azzal a több ezer menekülttel, aki Németországba, illetve Ausztriába akar menni", és "számomra kezdettől fogva világos volt, hogy a válasz csak egy közös megoldás lehet Németországgal, hiszen ezek a menekültek tovább akarnak menni Németországba". Az is világos volt, hogy az emberiesség jegyében kell eljárni, mert nem lehet megengedni, hogy "az üldözöttek lezárt határsorompók előtt álljanak a szakadó esőben" - tette hozzá Werner Faymann. Arra a kérdésre, hogy valójában hány menekültről van szó, az osztrák kancellár úgy válaszolt: "Orbán azt mondta nekem és Merkelnek, garantálja, hogy nem több négyezernél. Ezt kezdettől fogva nem hittem el."

Az EU történetének legnagyobb válságát éljük

Az oe24.at című hírportálon is ismertetett interjúban Werner Faymann egyebek mellett hozzátette: a Magyarországról elindult menekültek ügyében szombatra virradóra egész éjjel tárgyalt Angela Merkellel, és "nagyon hálás neki azért, hogy humánus megoldásra jutottak". Úgy vélte: "valójában Németország és Ausztria most először megmutatta, hogy a menekültproblémát csak közösen lehet megragadni". Viszont a megoldáshoz nem elég két ország, valamennyi uniós tagállam közreműködése szükséges - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy

az EU történetének "legnagyobb válságáról, kihívásáról" van szó,

és hogy ő arra törekszik: a tagállamok minél gyorsabban megállapodásra jussanak a terhek megosztását szolgáló "igazságos menekültkvótákról".

A szolidaritás nem egyirányú utca

Arra a kérdésre, hogy miként reagál a magyarok magatartására, az osztrák kancellár kijelentette, hogy

"a képek többet mondanak ezer szónál", és a "menekültproblémát szögesdróttal" nem lehet megoldani.

A Magyarország elleni esetleges szankciókra utaló felvetésre azt mondta: valamennyi tagállamra vonatkozik, hogy "aki nem segít megoldani a menekültproblémát, annak a jövőben pénzügyi következményekkel kell számolnia", hiszen "a szolidaritás nem egyirányú utca".

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés