Hirdetés

Hirdetés

Az osztrákok visszaküldik nekünk a migránsokat

2015.08.18. 13:16

A jogszabályok értelmében Ausztria visszatoloncolhatja azt, aki jogellenesen lépte át a határt.

Hirdetés

Hétszer több Ausztriában elfogott illegális bevándorlót vett át az év első hét hónapjában az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), mint a tavalyi év azonos időszakában - derül ki az ORFK MTI-nek küldött keddi válaszából.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a hatóságot, hogy augusztus elején a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai 48 illegális bevándorlót vettek át osztrák kollégáiktól.

Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint Magyarország az év első hét hónapjában 732 harmadik országbeli állampolgárt vett át Ausztriától, míg tavaly ugyanebben az időszakban 111-et.

A jogszabályok értelmében Ausztria visszatoloncolhatja Magyarországra azt a nem uniós állampolgárt, aki jogellenesen lépte át a magyar-osztrák határt, nem menedékkérő, elismert menekült vagy oltalom alatt álló. Amennyiben a jogellenes átlépést hét napon belül felfedezi az osztrák fél, akkor különös alakszerűség nélkül át kell vennie Magyarországnak az érintetteket, ha csak 90 napon belül fedezik fel, akkor átvételi kérelmet kell előterjesztenie az osztrák hatóságnak, amire a magyar félnek 72 órán belül válaszolnia kell.

Magyarország az így átvett külföldivel szemben további eljárást folytat le. Amennyiben az adott személy menedékkérelmet terjeszt elő, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi eljárás keretében bírálja el a kérelmet, de ha nem nyújt be ilyen kérelmet, azt visszavonta vagy a kérelmét elutasították, akkor a rendőrség idegenrendészeti eljárás keretében tovább toloncolhatja egy harmadik országba.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés