Hirdetés

Cseh belügyminiszter: Magyarországot magára hagyták

2015.09.07. 12:27

Rendőrökkel, pénzzel, műszaki eszközökkel segítenének.

Hirdetés

Hirdetés

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

Az EU segítsége majdnem a nullával egyenlő

"Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő" - jelentette ki Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap. "A balkáni út a Cseh Köztársaságot is veszélyezteti, ezért azt szeretnénk, ha komolyabban vennék" - mutatott rá Chovanec. Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

Veszélyben van a schengeni övezet

Milan Chovanec szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját. "Ha erre a kérdésre válaszolni akarok, azt kell mondanom, igen alábecsülte. És nem csak a balkáni utat, hanem a migrációt általában, mint a destabilizáció és veszélyek forrását" - szögezte le. Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet. "Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van" - vélekedett Chovanec. Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet - fejtette ki a miniszter. "Most azonban nincs értelme a felelősöket keresni, hanem meg kell oldani a problémát" - szögezte le az interjúban Milan Chovanec.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés