Hirdetés

Dúl a magyar-horvát harc menekültügyben

2015.09.18. 18:18

Dúl a magyar-horvát harc menekültügyben

A horvátok autóbuszokkal a magyar határra szállítják a migránsokat.

Hirdetés

Horvátország ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat - regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak - autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A politikus szerb vezetőkkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett.

"Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben"

- szögezte le, majd hozzátette: "kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését".

Beremend térségében a magyar honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyors telepítésű drótakadályt állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális határátlépések lehetőségét - mondta Szijjártó Péter.

A Magyarországgal szembeni horvát bírálatokra a magyar külügyminiszter úgy reagált: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt  jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. Szerinte a horvát kormány most azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat, és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, és nem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben kezelje a helyzetet.

Két nap alatt összeomlott a horvát (befogadási) rendszer - fogalmazott Nebojsa Stefanovic.

Hirdetés

Hirdetés