Hirdetés

Hirdetés

Egy baktalórántházi asszony az EU elé vitte rokkantnyugdíja ügyét

2015.12.16. 11:25

Egy baktalórántházi asszony az EU elé vitte rokkantnyugdíja ügyét

Első fokon 10 ezer euró kártérítést ítéltek meg neki.

Hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma, a 17 bíróból álló Nagykamara tárgyalta december 16-án, szerdán Strasbourgban azt a beadványt, amelyet egy baktalórántházi rokkantnyugdíjas nyújtott be Magyarország ellen a testülethez.

Elvesztette jogosultságát

A strasbourgi bírói testület közleménye szerint az ügy előzménye, hogy az 56 éves Nagy Bélánét 2001-ben 67 százalékosan rokkantnak nyilvánították, de 2010-ben a vonatkozó jogszabály változása miatt elvesztette jogosultságát, hogy rokkantnyugdíjat kapjon. 2012-ben, mikor az Országgyűlés újabb szabályokat fogadott el, újra folyamodott rokkantnyugdíjért, amelyet viszont azért nem kapott meg, mert nem felelt meg az új törvény előírásainak, nem fizetett kellően hosszú ideig társadalombiztosítási hozzájárulást.

Első fokon igazat adtak neki

Nagy Béláné az Emberi Jogok Európai Egyezményének magántulajdont védő passzusaira hivatkozott, s arra hivatkozott, hogy a törvényi változás megfosztotta megélhetésétől, holott egészségi állapota nem változott azóta, hogy rokkanttá nyilvánították. Első fokon, februárban a strasbourgi bírák szoros szavazással, 4:3 arányban igazat adtak Nagynénak. Úgy ítélték meg, hogy a panaszost megfosztották rokkantnyugdíjától, holott az ésszerű és arányos csökkentés jobb megoldás lett volna. Rokkantnyugdíjának elvesztése az első fokú ítélet szerint drasztikus és előre nem látható változás volt Nagyné jogállásában, ami miatt túlzott és aránytalanul nagy személyes terhet kellett elviselnie.

10 ezer euró kártérítést már megszavaztak neki

Februárban a bíróság első fokon 10 ezer euró (mintegy három millió forint) kártérítést ítélt meg a baktalórántházi asszonynak. A magyar kormány azonban fellebbezett a döntés ellen, amit a törvényszék el is fogadott, és így került az ügy a Nagykamara elé. Egyelőre nem tudni, hogy az Európa Tanács által létrehozott bírói testület a meghallgatás nyomán mikor fog határozni az ügyben.

Hirdetés

Hirdetés