Hirdetés

Hirdetés

Elővigyázatosságra inti utasait a MÁV

2015.12.18. 12:25

Elővigyázatosságra inti utasait a MÁV

Budapest, Debrecen, Győr és Pécs a legnépszerűbb úti cél.

Hirdetés

A vasúttársaság időben történő jegyváltásra és fokozott elővigyázatosságra int

Megnövekszik az utasforgalom

Töretlenül népszerűek a MÁV adventi vonatai, a környező országok karácsonyi vásáraiba közlekedők közül például a Nyíregyházáról Bécsbe tartó Hortobágy EuroCity. Egy-egy adventi hétvége jellemzően 50-70 százalékos utasforgalom növekedést hoz, ami meghaladja a karácsonyi és a szilveszteri forgalmat is. A vasúttársaság szerint ezért érdemes elővételben, illetve interneten jegyet váltani, az értékekre pedig ebben az időszakban kiemelten kell vigyázni a vonatokon. Az elmúlt években egy-egy átlagos hétvégén péntektől vasárnapig mintegy 230 ezer fizető utas szállt vonatra. Karácsony és szilveszter-újév napjaiban ez a szám 240-260 ezer közé emelkedett, egy-egy adventi hétvégén pedig 320-390 ezerre is megnőtt. A legtöbben az ünnepi időszakot és a diákok téli szünetét lezáró hétvégén utaztak: ilyenkor 405-450 ezer utas választotta a vasutat. 

A magyar nagyvárosokba utaznak legtöbben

A legnépszerűbb belföldi úti célok közé Budapest, Debrecen, Győr és Pécs sorolható, a legtöbbek által bejárt viszonylatok pedig az alábbiak: Budapest elővárosi vonalairól a Budapest bérlet határpontjáig; Győr–Budapest; Mosonmagyaróvár–Győr; Nyíregyháza–Debrecen; Vác–Budapest; Miskolc–Budapest és Szeged–Budapest. A MÁV becslései szerint Bécsbe az adventi időszakban csaknem 60 ezren utaznak vasúton, a decemberi hétvégéken a railjet vonatok kihasználtsága eléri a 90 százalékot. Az osztrák fővárosba közlekedő Advent EuroCity tavaly a legforgalmasabb napján legalább négy autóbusznyi utast szállított környezetkímélő módon Ausztriába.

Minden pénztárat igyekeznek nyitva tartani

A nemzetközi vonatokra azért is érdemes mielőbb helyjegyet váltani, mert például az ÖBB jegyvizsgálói leszállíthatják a vonatokról az álló utasokat. A kellemes utazás érdekében, ki-ki amint megtudja utazása időpontját, belföldön is jobban teszi, ha az interneten, vagy pénztári elővétellel menet- és szükség szerint pót-, illetve helyjegyet vált. Célszerű ezt legalább egy héttel az utazás előtt megtenni, még akkor is, ha a MÁV a csúcsidőszakokban – december 24-én délelőtt is – valamennyi kiemelt állomásán törekszik a maximális pénztári kapacitás kihasználására. Bizonyos időszakokban így is megnövekedhet a sorban állási idő. A budapesti karácsonyi vásárokba igyekvőknek a belvárosi, József Attila utcai menetjegyiroda is útjába eshet.

A nagy utasforgalom több tolvajt vonz

Az ünnepi időszak megnövekedett forgalma az értéktárgyainkra leselkedő veszélyeket is növeli. A vasúttársaság különös elővigyázatosságra inti utasait, akiknek célszerű megfogadniuk az alábbi jó tanácsokat, illetve figyelemmel lenni a következőkre:

- Csomagjait egy újságvásárlás vagy egy jegyváltás idejére se hagyja felügyelet nélkül a peronon vagy a váróteremben, valamint legyen különösen figyelmes a leszálláskor és a peronon kialakuló csoportosulásoknál.

- Értéktárgyait tartsa magánál, például hordozható, kisméretű kézipoggyászban.

- Ha kabátját leveti, értékeit mindig vegye ki belőle.

-A figyelem lankadása (például az elalvás) is felbátoríthatja a tolvajokat.

Amennyiben kellemetlenségei támadnak, vagy az utazással kapcsolatos szabálytalanságot észlel, keresse fel bátran a vonatkísérő személyzetet, értéke esetleges elvesztését pedig jelentse a rendőrségnek.

Együttműködnek a rendőrökkel

A MÁV ugyanakkor nemcsak jó tanácsokkal szolgál, hanem a bűnesetek megelőzése érdekében a rendőrséggel is folyamatosan egyeztet a nemzetközi és  a nagyforgalmú belföldi vonatok kíséréséről, összehangoltan növelve a biztonsági személyzet és a vasútőrök létszámát a fokozott kockázatú járatokon, pályaudvarokon.

A pályaudvarok ünnepi díszbe öltöznek

A pályaudvarok egy része pedig nemcsak biztonságosabb, hanem szebb is lesz az ünnepek idején. Az állomási épületek karácsonyi dekorációt kapnak többek között Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden. A vasúttársaság fenyőfákat állít fel egyszerű, nem törékeny díszekkel, és – ahol a lehetőség adott – az épületek homlokzatára is világító fényfüzéreket helyez a karácsonyi hangulat kedvéért.

Hirdetés

Hirdetés