Hirdetés

ENSZ-közgyűlés: Orbán Obamáékkal fényképezkedett

2015.09.30. 09:39

ENSZ-közgyűlés: Orbán Obamáékkal fényképezkedett

Japán sok pénzzel segít, az USA felemelte a kvótákat.

Hirdetés

Hirdetés

Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt az ENSZ Közgyűlése 70. ülésszakán a New York Palace Hotelben szeptember 28-án, hétfőn. A magyar kormányfő az ENSZ terrorizmussal foglalkozó ülésére látogatott el. Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy világméretű választ vár a menekültválságra, és nem szeretné, ha a krízis miatt iszlámellenes hangulat alakulna ki Európában.

Japán pénzzel segít

Japán idén 1,5 milliárd dollárt fordít a menekültek megsegítésére, valamint a települések stabilizálására a békétlenség sújtotta területeken a Közel-Keleten és Afrikában - jelentette ki szeptember 29-én, kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Az Egyesült Államok felemelte a kvótát

Az eddigi 70-ről 85 ezerre emelte fel Barack Obama amerikai elnök a 2016-os pénzügyi évben az Egyesült Államok által befogadandó menekültek számát egy szintén kedden aláírt rendeletében. Az Obama által aláírt rendelet értelmében az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben humanitárius vagy más okokból Afrikából 25 ezer, Kelet-Ázsiából 13 ezer, Európából és Közép-Ázsiából 4 ezer, Latin-Amerikából és a karibi térségből 3 ezer, a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából pedig 34 ezer főt fogad be Amerika. A régiókhoz nem kötött tartalékkeret további 6 ezer fő. Az elnöki rendelet lehetővé teszi a felhasználatlan regionális keretek átcsoportosítását, valamint más kategóriába sorolt kubai, balti és eurázsiai (a volt Szovjetunió területén élő), illetve iraki, hondurasi, guatemalai és salvadori, valamint rendkívüli körülmények között az amerikai követségek által bármely országban azonosított személyek menekültté nyilvánítását.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés