Hirdetés

Érdemes figyelni: folytatódhat a háztartási nagygép-csereprogram!

2016.02.11. 13:07

Érdemes figyelni: folytatódhat a háztartási nagygép-csereprogram!

A képcsöves televíziók cseréje is felmerülhet.

Hirdetés

Hirdetés

2016-ban várhatóan folytatódik a két éve indult háztartási nagygép-csereprogram . A nrgreport.com információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy ideje már vizsgálja, milyen háztartási géppel lenne érdemes folytatni a programot.  A legnagyobb energiamegtakarítás a hűtőgépcsere folytatásával lenne elérhető, ám a minisztériumban az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült. 

Az energiamegtakarítás a cél

Az NRGreport által megkérdezett szakember szerint a háztartások többségében még mindig képcsöves televízió található, ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni. A két éve meghirdetett Otthon Melege Program Háztartási nagygépcsere alprogramjában először hűtőgépek, majd mosógépek vásárláshoz kaptak támogatást magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek. A programok célja az volt, hogy a régi és sokat fogyasztó gépeket lecseréljék, s a készülékcserével minimum 10 %-os energia- vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást érjenek el. 

A hűtőgépcsere hozná a legtöbb hasznot

Még nem tudni, pontosan mekkora energiamegtakarítást ért el a két eddigi program. A minisztérium egyelőre nem publikált adatokat, a mosógépek vásárlása még tart. Ha a lehető legnagyobb energiamegtakarítás a cél, a hűtőgépek cseréjét lenne érdemes folytatni. Ez az egyetlen háztartási eszköz, amelyiknél állandó az energiafelhasználás, típustól és kortól függően a villanyszámla 15-20%-át teheti ki. Úgy tudjuk, a minisztériumban az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült, bár egy többgyermekes családban sem megy a mosógép napi egy-két óránál többet.

A képcsöves televíziók sokat fogyasztanak

 A háztartások 62%-ban található képcsöves televízió, melyek szintén sokat fogyasztanak, mondta lapunknak Mészáros Fanni, a CECED vezetője, így ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni . A közelgő futball vébé előtt bizonyára sokan üdvözölnék ezt az opciót.

Tavasszal jöhet az új pályázat

Arra, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel folytatódna a program, nem kaptunk választ.  Az Otthon Melege Program folytatódik idén is, a tavaszra tervezett, a családi házak komplex energetikai korszerűsítését támogató pályázatcsomag kidolgozás alatt áll, tájékoztatta az NRGreportot az NFM.  Kérdésükre, hogy tervezik-e a nagy gép csereakció folytatását, s ha igen, milyen készülékkel a minisztérium azt írta, a korábbi háztartási gépcsere programokra a pályázatok benyújtását csak felfüggesztették, a lehetőség a szükséges források rendelkezésre állása esetén ismét megnyitható lesz.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés