Ezekre figyeljünk, hogy gondtalan legyen az ünnep

2015.12.02. 12:29

Ezekre figyeljünk, hogy gondtalan legyen az ünnep

Jön a karácsonyi csúcsforgalom.

Hirdetés

Hirdetés

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsai az ünnepi időszakra honlapján osztotta meg.

Minden évben megnövekszik a forgalom

Az év végi ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, a közlekedőktől mindezek a körülmények körültekintőbb és türelmesebb közlekedési magatartást követelnek. A rendőrség a közrend, közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segíti az állampolgárok biztonságos közlekedését.

Figyelnek az országon átutazókra is

Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások utasforgalmának növekedését, a főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását, a bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan haladását. Az esetleges útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a rendőrségi és a közútkezelői tájékoztatásokat, mind az internetes weboldalakon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon.

A gyalogosok és kerékpárosok jól láthatóak legyenek!

A járművek – kiemelten a kerékpárok – láthatósága érdekében hangsúlyt kell fektetni a világító,- és fényjelző berendezések megfelelőségére, mely elsősorban az indulást megelőzően és az út közbeni megállások alkalmával végrehajtott gyakoribb ellenőrzésekkel biztosítható. A gyalogosok részéről is fontos, hogy főleg a zsúfoltabb utak környékén kellő figyelmet fordítsanak a láthatóságra, amelyet leginkább a világos árnyalatú ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetünk el.

A rendőrség kéri: legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzanak a többi közlekedőre – különösen a gyalogosokra, akik a legvédtelenebbek a közutakon – hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés