Hirdetés

Hirdetés

Felháborítónak tartja az ítéletet Devecser polgármestere

2016.01.28. 13:41

Felháborítónak tartja az ítéletet Devecser polgármestere

A vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját felmentették elsőfokon.

Hirdetés

Meg vagyunk döbbenve, szavakat nem talál az ember. Egész egyszerűen felháborító – reagált a devecseri polgármester az M1 adásában a Veszprémi Törvényszék döntésére.

Amint arról beszámoltunk, a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját felmentette halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól első fokon a Veszprémi Törvényszék január 28-án, csütörtökön.

Sosem felejtik el a traumát

A végsőkig ki kell állni az igazság mellett, fellebbezni kell az ítélet ellen, amely nagyban bántja a helyiek igazságérzetét – fogalmazott Ferenczi Gábor. A polgármester felidézte: maga is tagja volt a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságnak, amely egyértelműen a "profithajhászást" jelölte meg a baleset fő okának. Ha betartották volna a környezetvédelmi előírásokat, a tragédia minden bizonnyal nem következik be – tette hozzá. A polgármester megjegyezte: a gyerekek és az idősebb korosztály soha nem fogja tudni eldolgozni a traumát, hiszen bár kaptak új házakat az emberek, az otthonukat, az emlékeiket elvesztették.

Nem a cég ügyében hozott most ítéletet a bíróság

Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján". A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet - hangsúlyozta.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés