Hirdetés

Jól tartja magát a "Magyar Lélek"

2015.10.27. 09:58

Jól tartja magát a

Fa Nándorék az Atlanti-óceánon versenyeznek a magyar tervezésű és építésű hajóval.

Hirdetés

Hirdetés

Ötödik helyen vitorlázik Fa Nándor és kormányostársa Perényi Péter a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceánátkelő verseny harmadik napjának (október 27.) reggelén az IMOCA 60 lábas hajók mezőnyében a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary-vel ("Magyar Lélek").

Küzdelmes volt az éjszaka

A hajók vasárnap rajtoltak: az 5400 tengeri mérföldes Atlanti-óceáni vitorlázóverseny célkikötője Brazília, Itajai. A Le Havre-i verőfényes vasárnap délutáni szakaszt egy kemény, szeles éjszaka követte, jónéhányan már a második napon hajósérülésekkel, ktechnikai problémákkal küzdöttek. Ketten fel is adták a versenyt. Fa Nándor tegnap késő esti rövid bejelentkezéssel jelezte, hogy nagy küzdelemmel telt nekik is az első éjszaka, de jól haladnak. Nem kockáztatnak ésszerűtlenül, épp elég a hajóknak és nekik a már előre jelzett ciklonnal és az azt követő változékony szelekkel megküzdeni, igyekeznek a lehető legbiztonságosabb széltaktikával elkerülni, hogy a verseny folyamán komolyabb gondjaik legyenek.

“Hosszú futam ez a brazíliai Itajai-ig, le az Egyenlítőn, a cél Rió  alatt. Vigyázunk - ahogy versenyben lehet - a hajónkra. Onnan nekem szólóversenyben kell Bretagneba hazajönnöm”

- nyilatkoztak a rajt előtt a négyszeres földkerülő magyar skipper, akinek ez a második Transat Jacques Vabre óceánátkelő versenye. 1997-ben a szintén saját tervezésű, építésű 60 lábas Budapesttel negyedik helyen végzett spanyol co-skipperével, Albert Barguessel.

Húsz vetélytárs van

A mostani versenyen négy kategóriában 42 hajó és 84 vitorlázó indult. A 60 lábasok (IMOCA hajóosztály) között húsz vitorlás rajtolt el olyan neves hajósokkal, mint a brit Alex Thomson, a francia Armel Le Cléach, Marc Guillemot és az egyformán Vendée Globe-győztes Vincent Riou, valamint Michel Desjoyeaux. Ennek a hajóosztálynak világbajnoki verseny a TJV, egyben felkészülés a jövő évi Vendée Globe szóló földkerülő viadalra.

Kép: Christophe Favreau

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés