Hirdetés

Hirdetés

Keményen rászállnak a taxisokra

2015.08.14. 13:46

Keményen rászállnak a taxisokra

Aki nem ad nyugtát, egymilliót is fizethet.

Hirdetés

Nyári akciósorozatának részeként a taxisokat is ellenőrzi az adóhatóság, főleg a személyszállítók kedvelt gyűjtőterületein, a pénzügyőrök pedig az úton lévő gépjárműveket is megállíthatják, és ha az ellenőrzés során migránsok szállítására utaló körülményt észlelnek, a hatóság büntető feljelentést kezdeményez - közölte a Nemzeti Adó - és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak.     

A NAV hangsúlyozta, annak megítélése, hogy illegálisnak számít-e, ha a taxis migránst szállít, nem az adóhivatal hatásköre ugyan, a rendőrség azonban idén márciusban kiadott közleménye szerint a menedékkérők Magyarországon történő szállítása jogellenes.

A NAV - függetlenül a szállított személy származásától - a taxamétert nem használó, nyugtát nem adó taxist egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.   

Ha magánszemély fuvaroz utasokat üzletszerűen, engedély nélkül, az adóhatóságnak kell bizonyítania a rendszerességet, amennyiben ez bebizonyosodik, a NAV mulasztási bírság mellett, adóhiányként állapítja meg az eltitkolt jövedelmet.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés