Ki nyert a menekültválsággal?

2015.09.09. 15:23

A Nézőpont szerint senki, minden maradt a régiben.

Hirdetés

Hirdetés

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP tartja az elmúlt fél évben stabilizálódott táborát, és a többi párt támogatottsága sem változott érdemben júliusról augusztusra. 

Az augusztus 14. és 19. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív felmérés szerint - amelynek eredményét a véleménykutató szerdán küldte el az MTI-nek - a kormánypártok támogatottsága augusztusban a teljes népesség körében 29 százalékos volt, míg júliusban 28 százalékos.

Közleményükben azt írták: mivel az illegális bevándorlás elutasítása már júniusban is párttámogatókon átívelő "nemzeti üggyé" vált, vélhetően ennek is betudható a Fidesz-KDNP táborának tartós stabilitása.

A Jobbikkal 15 százalék szimpatizál, ami statisztikailag szintén megegyezik a júliusi 13 százalékkal. Az MSZP támogatottsága változatlanul 9, és az LMP tábora sem változott érdemben: a júliusi 4 százalék után most 5 százalék.

A DK szimpatizánsi tábora változatlanul 6 százalék, ugyanakkor az Együtt és a PM is 1-1 százalékpontot gyengült, az Együtt ezzel éppen csak elérte az 1 százalékos szintet, míg a PM augusztusban nem bírt mérhető táborral. Az egyéb párttámogatók aránya 1 százalékot tesz ki.

A rejtőzködők és nem szavazók összességében a teljes népesség 34 százalékát teszik ki, érdemi elmozdulás e téren sem volt - derül ki a Heti Válasz számára készített felmérésből.

A potenciális szavazókat vizsgálva a Fidesz-KDNP támogatottsága 40, a Jobbiké 26, az MSZP-é 10, a DK-é 13, az LMP-é 7 százalék, az Együtt támogatottsága 2, ahogy az egyéb pártok potenciális szavazótábora is.

Közleményük szerint az, hogy a DK potenciális szavazói tábora nagyobb, mint a szocialistáké, a DK szimpatizánsainak magasabb, míg az MSZP-támogatók alacsonyabb aktivitásáról tanúskodik.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés