Hirdetés

Kötelező tananyag lehet a foci - a lányoknak is!

2015.11.08. 08:08

Kötelező tananyag lehet a foci - a lányoknak is!

Mert "egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával".

Hirdetés

Balogh Zoltán emberi erőforrások minisztere egy módosítási előterjesztést nyújtott be a kerettantervhez, aminek értelmében a labdarúgás bekerülne az általános- és középiskolai tantervbe, mint kötelező tananyag - írja az Origo.

Az iskolai labdarúgás kerettantervére vonatkozó előterjesztés egyből az első mondatában leszögezi, hogy fiúkra és lányokra egyaránt kötelezővé tenné a futballoktatást, méghozzá egyből az első évfolyamtól kezdve. A célok és feladatok felsorolásában  olyan megállapítások találhatók 6-7 éves gyerekekkel kapcsolatban, mint hogy „A legtöbb gyermek számára a labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával" - szemlézi az Origo a kormany.hu oldalon található "Kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról rendelkező előterjesztés tervezete” nevű dokumentumot.

Az előterjesztés évfolyamokra bontva, igen részletesen taglalja, a heti két kötelező fociórán milyen tananyagot kell elsajátítaniuk a gyerekeknek. A hétéves kislányok például kénytelenek lesznek elsajátítani  a „védekezésben nyomásgyakorlás a labdás ellenfélre, valamint labdavesztés esetén a labda azonnali visszaszerzésére irányuló törekvés” rejtelmeit, de ezen kívül is számtalan olyan taktikai elemet sorol fel a tervezet, ami a felnőtt válogatottunknak is komoly gondot okoz - olvasható az Origo oldalán.

Hirdetés

Hirdetés