Megfigyelik a vendégmunkások otthon maradt gyermekeit

2015.08.19. 18:46

Bevonják az iskolákat is az intézkedésbe.

Hirdetés

Hirdetés

A román kormány szigorúbb megfigyelés alá helyezi a külföldön tartózkodó román vendégmunkások otthon maradt gyermekeit – derült ki a bukaresti kormány közleményéből szerdán.

A kabinet határozatot fogadott el, amely kiegészíti az eddig hatályos rendelkezéseket. A döntés azt követően született, hogy Romániában egyre nagyobb gondot okoz az otthon hagyott gyerekek felügyelete. Közülük sokakat nagyszülők vagy rokonok nevelnek, miután mindkét szülő külföldön vállalt munkát.

A román hatóságoknak egy tavalyi statisztikája szerint 83 ezer olyan gyerekről van tudomásuk, akiknek legalább egyik szülője külföldön él.

A szigorítás arra vonatkozik, hogy a gyermekek felügyelésében illetékes állami hatóságnak miként kell eljárnia az ilyen kiskorúak figyelemmel kísérésében. A kiegészítő intézkedések országosan egységes nyilvántartási és megfigyelési eljárásokat írnak elő a hatóság számára.

A gyermekek azonosítása érdekében bevonják az iskolákat, amelyeknek

  • minden tanév végén jelenteniük kell, hány gyereknek él külföldön egyik vagy mindkét szülője, illetve van-e olyan gyerek, aki egyéves külföldi tartózkodás után tért vissza az országba.
  • Ezt követően az illetékes hatóságnak ellenőriznie kell, hogy az egyedül maradt gyerek megfelelő felügyelet alatt van-e.
  • A nyilvántartásba vételt követő első fél évben a hatóság képviselője kéthavonta látogatja meg a neveléssel megbízott személyt, hogy emlékeztesse a rá bízott gyermekkel szembeni kötelezettségeire, és tanácsokkal lássa el őt.
  • Az első hat hónap után fél éves gyakorisággal kötelező az ilyen látogatás.
  • Az állami hatóság képviselőjének követnie kell a gyermek tanulmányi eredményeit, és amennyiben teljesítményének csökkenését észleli, értesítenie kell az osztályfőnökét vagy a tanítóját.
  • A hatósági képviselő pszichológustól is tanácsot kérhet, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyerek érzelmileg sérült.
  • A hatóságoknak azt is mérlegelniük kell, hogy fennáll-e a vizsgált családok szétválásának veszélye.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés