Hirdetés

Nem csak költeni, adózni is kell decemberben

2015.12.01. 10:23

Az adózási teendőkről is szól az utolsó hónap.

Hirdetés

Hirdetés

A gazdasági társaságok és az egyéni vállalkozók ugyanis decemberben kell teljesíteniük több adónemben felöltési és előlegfizetési kötelezettségüket, választhatnak vagy hagyhatnak el egy-egy adózási formát, és teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket is.

Az év utolsó napja az áfa-alanyok számára különösen fontos határidő, mivel eddig dönthetnek arról, hogy a korábban tett nyilatkozatukat megváltoztatva a következő évtől már más adózási mód szerint kívánnak-e adózni.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2016. január 1-jétől bejelentkező, illetve annak hatálya alól kilépő társaságok és egyéni vállalkozók december 20-ig jelezhetik szándékukat az erre rendszeresített nyomtatványon. Tekintettel arra, hogy 2015. december 20. vasárnap, azaz munkaszüneti nap, ezért a bevallási határidő az azt követő első munkanap, 2015. december 21.

A kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások ugyancsak december 21-ig léphetnek ki a kiva hatálya alól. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózok szempontjából a december nem különbözik a többi hónaptól, mivel egész évben választható, illetve elhagyható adózási módról van szó.

A feltöltési kötelezettségnek szintén december 21-ig kell eleget tenniük az érintetteknek. Ez érinti a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját, az innovációs járulékot és a reklámadót is. A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 21-ig.

A feltöltéshez kapcsolódóan bevallási kötelezettségük is van a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot fizetőknek, melyet a 1501-es nyomtatványon kell teljesíteniük december 21-ig. A reklámadóra vonatkozó feltöltési kötelezettségnek a december 21-ig benyújtandó 1594 jelű nyomtatványon kell eleget tenniük az adózóknak.

A december 21-i feltöltési kötelezettség az egyszerűsített vállalkozói adóelőlegre is vonatkozik, azonban az eva-alanyoknak bevallási kötelezettségük nincs december 21-i határidővel. Az eva feltöltés összegét a 2016. február 25-ig, illetve 2016. május 31. benyújtandó 1543-as éves bevalláson kell feltüntetni - kaptuk a tájékoztatást a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal regionális sajtóreferensétől, Magyar Norberttől.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés