Hirdetés

Hirdetés

Obama üzent a magyaroknak

2015.08.19. 15:04

Obama üzent a magyaroknak

Azt írja, Magyarország az USA rendíthetetlen szövetségese.

Hirdetés

Barack Obama az amerikai nép nevében kifejezte jókívánságait augusztus 20. alkalmából Áder János köztársasági elnöknek és a magyar népnek, az amerikai elnök a levélben a demokrácia és a szabadság védelmére hívta fel a figyelmet.

A budapesti amerikai nagykövetség által továbbított levélben Obama felidézte: a magyar államalapítás ünnepén arra emlékeznek, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Szent István király sikeresen Európa részévé tette Magyarországot, ami igazi történelmi teljesítmény.

"Ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti jelentős kapcsolatot ünnepeljük, rendíthetetlen szövetségesünket és értékes partnerünket" - fogalmazott az amerikai elnök. Hangsúlyozta: e kapcsolatot, amelynek alapja a demokrácia melletti elkötelezettség, erősebbé teszi a gazdasági együttműködés és a közös szándék a biztonság megteremtésére Irakban, Afganisztánban és a Balkánon.

A transzatlanti család tagjaiként "folyamatosan igyekeznünk kell fenntartani azokat az alapvető elveket és értékeket, amelyeken a demokrácia és a szabadság alapszik" - emelte ki Obama. Az amerikai elnök emlékeztetett az olyan - az államnak és a társadalomnak fontos - elvek és intézmények melletti elkötelezettség jelentőségére is, mint amilyen a jogállamiság, a tolerancia, valamint a fékek és egyensúlyok rendszere. Ez az elkötelezettség nemcsak "a már így is erős kétoldalú kapcsolatunkat, hanem a NATO-szövetséget is" erősebbé teszi - mutatott rá Barack Obama.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés