Hirdetés

Orbán: a kormány a kvótáról szóló népszavazás kiírásáról döntött

2016.02.24. 13:20

Orbán: a kormány a kvótáról szóló népszavazás kiírásáról döntött

A miniszterelnök szerdán tartott sajtótájékoztatót.

Hirdetés

A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kiírásáról – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében.

Az embereket meg kell kérdezni, ezért a népszavazás kiírását kezdeményezi a kormány. 

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

- ismertette a referendum kérdését a kormányfő.

Beszámolt továbbá arról is, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Megengedhetetlen helyzet

- mondta Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, amelyik a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedd délelőtt történt incidensre vonatkozott. Válaszában utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló "méltatlan helyzet" a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor.

"Kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók"

- mondta. 

A szabályok ma nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal, ezért a miniszterelnök azt kezdeményezi, hogy az NVI vagy a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására, hogy az emberek szabadon gyakorolhassák alapvető állampolgári jogaikat.

Nem életmódkérdés

Azt is megkérdezték tőle, tervezik-e, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáshoz más kérdést is csatolnak, például a vasárnapi boltzárról. A miniszterelnök reagálásában kijelentette: a kvótáról szóló referendumot semmilyen más kérdéssel nem akarják összevonni. Ezt azzal indokolta, hogy a kvóta esetében

"nem életmódkérdésekről teszünk fel népszavazást, hanem a magyar nemzeti közösség létezésének legfontosabb kérdéséről: kikből áll a magyar nemzet, kik élnek Magyarország területén".

Hirdetés

Hirdetés