Hirdetés

Összefoglaljuk az online gyűlölködés elleni szabályokat

2015.04.18. 10:45

Összefoglaljuk az online gyűlölködés elleni szabályokat

Mert az interneten könnyű sértegetni...

Hirdetés

A Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös ”Add Friend” kampánya az online gyűlölködés elterjedésére, és annak negatív következményeire hívja fel a figyelmet, illetve tudatos internethasználatra és az egymással szembeni toleranciára buzdítja a gyerekeket, fiatalokat.

Könnyű az interneten sértegetni, abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy a cyberbullying, az online gyűlölködés milyen lelki problémákat okozhat a másik félnek. Éppen ezért az alábbi hasznos tippeket érdemes megfontolni az online interakciók előtt – nem csak gyerekeknek! 

Gyűlölködés elleni szabályok:  

1. Gondolkodj, mielőtt válaszolsz egy gyűlölködő kommentre. Ne hagyd, hogy az érzelmeid felülkerekedjenek rajtad, ne a pillanat hevében válaszolj.

2. Ha tényleg dühös vagy, írj egy választ, vegyél egy mély levegőt, és töröld ki.

3. Ne válaszolj agresszióra agresszióval – az agresszív válasz csak provokálja a gyűlölködőt, hogy folytassa a zaklatást.

4. Ne lájkolj, és ossz meg gyűlölködő kommenteket – ezzel csak a terjesztésükben segítesz.

5. Ha lehetséges, töröld a gyűlölködő hozzászólásokat.

6. Ha gyűlölködést és a gyűlöletbeszédet tapasztalsz, jelentsd az oldal (fórum vagy közösségi oldal) adminisztrátorainak.

7. Nem minden kritika gyűlölködés. Tanuld meg megkülönböztetni a konstruktív kritikát a gyűlölködéstől.

8. Ha valami nem tetszik, vagy feldühít, fejezd ki érzelmeidet udvarias formában, ne gyűlölködéssel.

9. Sose hagyj fel azzal, amit teszel, gondolsz vagy mondasz a gyűlölködők miatt.

10. Ha úgy érzed, már nem tudod kezelni a gyűlölködőt, fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol, vagy keresd meg a hazai Safer Internet konzorciumot! Itt a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány üzemeltet egy éjjel-nappal ingyen hívható telefont (116-111), illetve chat-szolgálatot (http://kekvonal.hu/index.php/hu/bejelentkezes/login). Ezeken keresztül elmondhatod, hogy mi bánt, és ők tanácsokkal tudnak segíteni, hogy mitévő legyél!   Az Add Friend kampánnyal kapcsolatos további részletekért látogass el az addfriend.disney.hu weboldalra!

Hirdetés

Hirdetés