Hirdetés

Pokolgép okozta az utasszállító katasztrófáját

2015.11.05. 08:12

Ezt vélik az angolok, így teljesen leállítják az egyiptomi üdülőhelyre irányuló légiforgalmat.

Hirdetés

A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

Az angolok szerint pokolgép robbant

A brit kormány november 4-én, szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről a repülőtérről szállt fel. A brit külügyminisztérium módosította utazási útmutatóját is, felszólítva a brit állampolgárokat arra, hogy a legszükségesebb eseteket leszámítva ne látogassanak Sharm El-Sheikhbe. Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe. A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést.

Leállítják a légi forgalmat

Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja. Hammond külügyminiszter szerdai éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy brit repülésbiztonsági szakértők megvizsgálták Sharm El-Sheikh repülőterének biztonsági helyzetét, és a kormány ennek alapján döntött "nagy sajnálkozással, nagyon nem szívesen" a brit állampolgárok ide való utazásaira vonatkozó útmutatás módosításáról. Hammond hozzátette: mostantól nem indulnak Nagy-Britanniából utasszállító repülőgépek az egyiptomi üdülőhelyre. A brit kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy a Sharm El-Sheikhből Nagy-Britanniába induló járatokat is "késlelteti" a repülőtér biztonsági helyzetének felülvizsgálata idejére. Hammond szerint a Sharm El-Sheikhben tartózkodó briteket a brit kormány az egyiptomi hatóságokkal és a légitársaságokkal együttműködésben hazaszállítja. Becslések szerint jelenleg hozzávetőleg kétezer brit turista tartózkodhat Sharm El-Sheikh térségében.

Nagy hatással lesz a döntés az egyiptomi gazdaságra

A brit külügyminiszter elnézést kért a brit turistáktól. Közölte: tudja azt is, hogy mindez "milyen óriási" hatással lesz az egyiptomi gazdaságra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a brit állampolgárok biztonságát minden egyéb megfontolás elé helyezi, "érje ezért bármilyen kritika". Az első, igen éles kritika az egyiptomi külügyminiszter részéről érte a brit kormányt. Számeh Sukri a BBC-nek nyilatkozva "elsietettnek és megalapozatlannak" nevezte London szerdán bejelentett intézkedéseit, amelyeket szerinte az eddigi vizsgálatok nem támasztanak alá. Sukri szerint a brit lépéseknek katasztrofális hatásai lesznek az egyiptomi turizmusra.

Hirdetés

Hirdetés