Hirdetés

Rövidesen eldől a letakart Golgota sorsa

2016.01.28. 09:35

Rövidesen eldől a letakart Golgota sorsa

A festmény február 21-ig még biztosan Debrecenben marad.

Hirdetés

Hirdetés

Rövidesen eldől a debreceni Déri Múzeumban letakarva álló Golgota sorsa. A kép tulajdonosa, Pákh Imre szerint borítékolható a Forster Központ döntése, miután megfellebbezte a védetté nyilvánítási határozatot - írja a Hvg.hu.

Február 21-ig kell dönteni a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – hivatkozik a Hvg.hu a Miniszterelnökségi Sajtóiroda közlésére, amlyet a Magyar Idők tett először közzé. Az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani.

Pákh szerint nem lesz meglepő a döntés

2015 nyarán kezdődött a védetté nyilvánítási folyamat és őszre hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály festménye. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.  A tulajdonos, Pákh Imre műgyűjtő megfellebbezte a védetté nyilvántási határozatot, de a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta, meg fog lepődni, ha "meglepődik az eljárás végén", vagyis borítékolható a Forster Központ döntése.

Az állam továbbra sem ad érte többet

A Magyar Nemzeti Bank eközben a lappal azt közölte, hogy "a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el" a Golgota megvásárlásakor. A jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni a művet, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért, amit Pákh nem fogad el, mert szerinte az értékbecslők nem függetlenek.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés