Hirdetés

Százezren várakoznak a határnál

2016.02.12. 13:14

Százezren várakoznak a határnál

Az orosz bombázás a civileket sújtja.

Hirdetés

Hirdetés

Mintegy 35 ezer szíriai érkezett a török határ szíriai oldalán lévő táborokba egy hét leforgása alatt a damaszkuszi kormány hadserege és Oroszország légicsapásai elől menekülve - hangoztatta Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes február 12-én, pénteken a délkelet-törökországi Kilis tartomány öncüpinari határátkelőhelyénél.

Mintegy százezren várakoznak

Ankara egy ideje nem engedi át a menekülteket a határon, inkább a másik oldalon létesít táborokat a számukra. Yalcin Akdogan a határátkelőhelyen tett látogatásán elmondta, hogy az újonnan érkezettekkel együtt körülbelül 100 ezren tartózkodnak a Törökország által a határ szíriai oldalán kialakított 9 konténervárosban. A táborok közül a legtávolabbi 3 kilométerre van a török-szíriai határtól. A török kormány most egy tizedik tábor létrehozásán dolgozik - közölte a politikus.

Segélyövezet létrehozása lehetne a megoldás

Akdogan azt is elmondta, hogy 2 millió 627 ezer szíriai és további 172 ezer iraki menekült él jelenleg Törökországban. Szorgalmazta, hogy hozzanak létre a török határ és a szíriai Azaz város között egy humanitárius segélynyújtási övezetet, hogy a szíriai menekültek hazájukban maradhassanak. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Törökország továbbra is a nyitott ajtók politikáját folytatja a menekültkérdésben.

A bombázások a civileket sújtják

A török miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a szír kormányerők és és az őket támogató Oroszország bombázásai nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásait, hanem a civil lakosságot sújtják, iskolákat, kórházakat. A légicsapások egyik célja, hogy megváltoztassák Szíria demográfiai összetételét. Kiűzik az országból a türkméneket, s azokat, akik az iszlám szunnita ágához tartoznak - fogalmazott Akdogan. A politikus szerint a konfliktus megoldásához szükség van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai és Vlagyimir Putyin orosz elnökre diplomáciai nyomást gyakoroljanak.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés