Hirdetés

Sztrájkba léphetnek a Tesco dolgozói

2016.02.22. 10:33

Sztrájkba léphetnek a Tesco dolgozói

Olyan alacsonyak a bérek, hogy alig találni új munkaerőt.

Hirdetés

Sztrájkkészültségben vannak a Tesco alkalmazottjai: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elküldte a multinak a béremelésre vonatkozó javaslatait. Ha két héten belül a bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a tescósok sztrájkolni fognak - írja az Origó.

Annyira alacsonyak a bérek a kereskedelemben, hogy már nem találnak embert az áruházláncok: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet 2010-től folyamatosan kétszámjegyű béremelést követel az ágazatban dolgozók számára. Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke az Origónak azt mondta, a Tescónak megküldött javaslatukban az áll, hogy idén 15 százalékos béremelést kérnek a dolgozóiknak két részletben. 10 százalékot most és további 5 százalékot pedig augusztusban. Bubenkó Csaba szerint a béremelés hiánya miatt a kereskedelemből tömegesen vándorolnak el az emberek.

Jelentős a bérveszteségük

Bubenkó szerint 2010-2014 között a nettó béremelkedés mértéke a fizikai dolgozóknál átlagosan 0-9 százalék közötti volt. Az infláció 2010-2014 között 16,8 százalékos volt. A fizikai dolgozók jelentős reálbér veszteséget szenvedtek el. A KDFSZ egy több éven át tartó béremelési program bevezetését javasolja a Tescónak. Bubenkó Csaba azt mondtam, a programban 40 százalékos béremelést kérnek. Az első két évben 15-15 százalékot, a harmadik évben pedig 10 százalékos béremelést javasolnak.A szakszervezet szerint a javasolt béremelés költsége az első évben 5 milliárd forint.

Nem csak a bérrel van gond a Tesconál

A KDFSZ vezetősége elküldte javaslatait a Tesco vezetőinek és döntött arról, hogy amennyiben nem kezdődnek el az érdemi egyeztetések, és nem születnek kedvező döntések, abban az esetben a tárgyalások átalakulnak sztrájktárgyalássá. A Tescóban dolgozók nem csak az alacsony fizetésükre panaszkodnak, hanem arra is, hogy a nincs megfelelő munka-és védőruházatuk, valamint nincsenek megfelelően karban tartva a munkaeszközök. A dolgozók a munkaerőhiány miatt túlterheltek, és azt kérik, hogy a munkáltató csökkentse a túlórák mennyiségét is.

A Tesco az Origo megkeresésére még nem reagált az ügyben.

Hirdetés

Hirdetés