Hirdetés

Terrorista szervezet tagja az egyik röszkei kerítésdöntögető

2015.09.22. 17:29

Terrorista szervezet tagja az egyik röszkei kerítésdöntögető

Az erőszakosan fellépő tömeget is irányította.

Hirdetés

A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja - közölte a rendőrség.

A törvényszék szóvivője, Juhászné Prágai Erika közölte, a vádhatóság álláspontja szerint a férfi - az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal - múlt szerdán a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szír férfi magyar területre lépett, és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába.

Tartani lehet tőle

Jóllehet a gyanúsított rendelkezett schengeni vízummal, jogosulatlanul lépett be az ország területére. A férfi éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozók elfogták.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, az elfogását megelőzően az ország területét elhagyni kívánó gyanúsított esetében alappal lehet tartani attól, hogy a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve a tömegzavargás más résztvevőivel összebeszélne, így a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért döntöttek a kényszerintézkedés mellett.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden azt közölte a honlapján: nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához - írták.

Mi a bűne?

A szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Ahmed H. múlt szerdán bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a magyar-szerb határszakasz Röszke 2 határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egyszer jogosulatlanul Magyarország területére lépett - áll a közleményben.

Migránsok egy csoportja múlt szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Hirdetés

Hirdetés