Hirdetés

Hirdetés

Több cukrászat és pékség lehet veszélyben

2015.10.29. 17:47

Pofátlanul rég lejárt termékeket találtak egy cégnél.

Hirdetés

Több mint 50 tonna lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten. A cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. 

A hatóság továbbá arra kötelezte a céget, hogy valamennyi, 2015-ben gyártott poralapú termékét hívja vissza, mivel nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel. 

A lejárt alapanyagok között szerepeltek növényi zsírok, kakaópor, fagyasztott gyümölcsök, és volt közöttük olyan adalékanyag is, amelynek még 2004-ben lejárt a minőségmegőrzési ideje

- írták.

A közlemény szerint a cég meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, ugyanis a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították. 

A felhasznált jelöletlen szója allergén összetevő, az érzékenyek számára egészségügyi problémákat, allergiás tüneteket okozhat. 

 A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül. A cég a hatósági kötelezés ellenére nem megfelelően tájékoztatta kereskedelmi partnereit, és késlekedve bocsátotta a hatóság rendelkezésére a szükséges adatokat az ellenőrzéskor.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés