Hirdetés

Tömegkatasztrófa Mekka mellett

2015.09.24. 12:16

Tömegkatasztrófa Mekka mellett

Egymást taposták agyon a muszlim hívők.

Hirdetés

A legfrissebb adatok szerint 220 zarándok halt meg egy tülekedésben szeptember 24-én, csütörtökön Minában, a muszlim szent város, Mekka közelében - közölte a szaúd-arábiai polgári védelem.

A sérültek száma mintegy 450 az új adatok szerint. Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a Mekkától öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot. A katasztrófát az okozta, hogy egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot. Az arab sajtóban terjedő helyszíni felvételeken a földön fekvő sebesültek láthatóak, akiken az odaérkező mentősök próbálnak segíteni.

Több millió zarárdok megy minden évben Mekkába

Mekka az iszlám legszentebb városa, a vallásalapító Mohamed próféta időszámításunk szerint 570-körüli születésének helyszíne. A hívők a világ minden táján Mekka irányába fordulva imádkoznak. A városközpontban álló nagymecsetben áll a Kába-kő, amely a vallás szerint azt a helyet jelzi, ahol isten vizet fakasztott a sivatagból, hogy megmentse Ábrahám és Hagar fiát, Ismáelt a szomjhaláltól. A zarándoklat egyik fontos részét alkotja a Kába-kő körbejárására. Évente több millió zarándok érkezik Mekkába, a legtöbben az országon kívülről. A csütörtökihez hasonló balesetek nem mennek ritkaságszámba, az eddigi legnagyobb tragédia 1990-ben történt, akkor egy alagútban kitört pánik során több mint 1400 ember vesztette életét. A városba érkező tömegek növekedése miatt kibővítik a nagymecsetet és környékét. A legutóbbi baleset éppen az építkezéssel hozható összefüggésbe, szeptember 11-én ugyanis a nagymecsetre zuhant egy hatalmas daru, több mint száz ember halálát okozva. A balesetnek közel négyszáz sebesültje volt.

Hirdetés

Hirdetés