Családi madárzsongás a Szelkó-tónál

2016.04.04. 13:35

Családi madárzsongás a Szelkó-tónál

Szombaton mindent megtudhat a madarakról.

Hirdetés

Ahogy rohamosan halad előre a tavasz, ezerszámra érkeznek meg a vonuló madarak, vagy utaznak keresztül a bokortanyás térségen költőhelyük felé igyekezve. Megjöttek például a búbosbankák, a házi rozsdafarkúak, a barázdabillegetők, hamarosan várható a kakukk, a tövisszúró gébics, a fülemüle érkezése. Ez a változatos, természeti értékekben gazdag kultúrtáj nagyon sokféle madár számára nyújt lehetőséget akár költésre, akár a vonulás során pihenésre és táplálékszerzásre.

Az E-misszió Egyesület és partnerei évek óta rendszeres madárgyűrűzést folytatnak a Szelkó-tó mellett az őszi vonulási időszakban, és már rengeteg érdekes faj került elő. De vajon mi a helyzet a tavaszi madárvonuláskor? Milyen fajta madarak és hányan fordulnak meg ilyenkor a térségünkben, vannak-e visszatérők?

Fotó: e-misszio.hu

Aki a kikapcsolódás mellett segíteni is szeretne a madaraknak, annak számára is adott a lehetőség: a gyűrűzés közben mesterséges fészekodúk barkácsolásába is be lehet kapcsolódni, amelyekkel a kuvik, a búbosbanka, a vörös vércse, és kis énekesmadarak költését segítik elő a természetvédők a bokortanyás térségben.

Megközelítés:

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlőből a régi TSz. telephely útján lehet lemenni a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely egy felüljáróba torkollik, ezen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely a tábor ideje alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amit a gazdaság lehalászáskor használ. Ez lesz a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás ("olajfüzes") fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől. 

Időpont: április 9., szombat, 8-13 óráig.

Helyszín: a Szelkó-tavi madárgyűrűző bázis. 

Galéria

Hirdetés

Hirdetés

Ajánljuk még