Hirdetés

Elhunyt a világ legidősebb olimpiai bajnoka

2016.05.23. 12:32

Elhunyt a világ legidősebb olimpiai bajnoka

Tarics Sándor 102 éves volt.

Gyászol az egész sportvilág, a magyar sport és benne különösen szomorú szívvel gyászol a magyar egyetemi-főiskolai sportközösség: Kaliforniában 102 évesen elhunyt a világ legidősebb olimpiai bajnoka, a magyar Tarics Sándor.

Tarics Sándor műszaki egyetemistaként tagja volt az 1933-as torinoi, az 1935-ös budapesti és az 1937-es párizsi Nemzetközi Egyetemi Játékokon aranyérmet nyert vízilabda csapatnak. A hazai rendezésű egyetemi világjátékokat követően, az 1936-os Berlini Olimpián olimpiai bajnok lett magyar vízilabda csapat játékosaként. A második világháborút után elhagyta Magyarországot. Második hazája az Egyesült Államok lett. Amerikában mérnöki irodát alapított. A kaliforniai iroda hosszú időn át igen sikeresen működött és komoly szerepe volt azokban a mérnöki fejlesztésekben, amelyek a földrengés-veszélyes helyeken épített házakat műszakilag biztonságossá tették. Tagja volt az ENSZ földrengésügyi bizottságának.

Tarics Sándor megvalósította mindazt, ami az egyetemi sport kimondott lényege, a sport és az intellektuális teljesítmény egy személyben kifejlesztett egységét. A kiváló sportoló, a főiskolai világbajnok, az olimpiai aranyérmes kiemelkedő életpályát valósított meg sport és szellemi, szakmai téren egyaránt. Ráadásul élete úgy hozta, hogy hosszabb idő óta ő volt a legidősebb elő olimpiai bajnok. Tarics Sándort a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség méltán tekinti példaképének.

Tarics Sándor sikeres kettős életpályája kivívta a nemzetközi sportközösség elismerését, csodálatát is. Ennek közvetlen bizonyítéka az az indokolás, amivel a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség az általa adható legmagasabb, az első világháború után a nemzetközi egyetemi sportéletet újraszervező Jean Petitjeanról elnevezett díjjal kitüntette a MEFS-et. Amikor a FISU elnöke, Claude-Louis Gallien a 2015-ös 28. Nyári Universiade gwangju-i gálaünnepségén az egész nemzetközi egyetemi sportközösség nyilvánossága előtt átadta Székely Mózes MEFS főtitkárnak a kitüntető díjat, az indokolás egyik mozzanataként a magyar Tarics Sándor életművére hivatkozott elismeréssel.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés