Hirdetés

Ez ám a szenzáció! Az NHL-be igazolt a debreceni kapus

2016.05.18. 18:49

Ez ám a szenzáció! Az NHL-be igazolt a debreceni kapus

A magyar jégkorongsport legnagyobb durranása ez.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Hokiklub kapusát, a nemzetközi hokivilágba a szentpétervári vb-n berobbanó Vay Ádámot két évre leigazolta az amerikai profi jégkorong-bajnokságban (NHL) vitézkedő Minnesota Wild.

A St. Paul-i klub szerdán a honlapján közölte, hogy kétéves szerződést kötött a 22 esztendős válogatott kapussal. Mivel a magyar kapus nem az amatőröknek rendezett választáson (drafton) kelt el, ezért úgynevezett szabadügynökként került az NHL-es klubhoz. A szerződést az újoncokra vonatkozó feltételekkel kötötték, azaz a Minnesota tartalékcsapatához is kerülhet Vay.

A 196 centiméter magas kapus a világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, Kanada, Finnország és az Egyesült Államok ellen is remekelt, a lövések 91,1 százalékát hatástalanította. 

Vay az előző idényben, a Mol Ligában a Debrecenben játszott, és a szezon legjobbjának választották. Ezt megelőzően szerepelt már a tengerentúlon, az Egyesült Államokban, ahol a nyugati államok hokiligájában (WSHL) érdekelt El Paso Rhinosban két szezont húzott le.

Vay: most jön csak az igazi kihívás

Vay Ádám az MTI-nek elmondta: a vb alatt keresték meg őt és menedzserét e-mailen a Minnesota illetékesei, és az ügyeket már a menedzser intézte.

 "Egyelőre annyit tudok, hogy júliusban már ki kell mennem edzőtáborba a csapathoz, ott tartanak a fiataloknak felmérőket, edzéseket és talán mérkőzéseket is. Keményen kell tovább dolgoznom, most jön csak az igazi kihívás"

- mondta Frankfurtból, ahol a Szentpétervárról hazatérő válogatott este az átszállásra várt.  

Magyar játékos még sosem játszott az NHL-ben. Szuper Levente a Calgary Flames cserepadjáig jutott, míg Vas János a Dallas Stars tartalékjai között szerepelhetett. Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, ám végül nem kötött vele szerződést.

Kanadai vetélytársak

A Minnesota kapuját idén többnyire a 30 éves kanadai Devan Dubnyk őrizte, neki 55 mérkőzés jutott kezdőként az alapszakaszban. Honfitársa, a 26 éves Darcy Kuemper 22-szer jutott szóhoz kezdőként. A csapat legnevesebb játékosa, a finnek jelenlegi legnagyobb ásza, szentpétervári vb-n a magyarok ellen is jégre lépő Mikko Koivu, de kevésbé nevesebb játékos a szintén finn Mikael Granlund, vagy az amerikaiak közül Zach Parise, Jordan Schroeder, esetleg a védő Ryan Suter.

A Minnesota a Nyugati főcsoport Középcsoportjában szerepel, a még most is zajló idényben nyugati nyolcadikként bejutott a rájátszásba. És ott az első körben hatmeccses párharcban alulmaradt a Dallas Starsszal szemben.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés