Hirdetés

Lemondott az elnök

2015.06.16. 14:53

Már sokan vártak erre a bejelentésre.

Hirdetés

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöki posztjáról Gömöri Zsolt - közölte Szabó László, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának tagja kedden Budapesten.  

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke azt mondta, az elmúlt hetekben sportolókkal, sportvezetőkkel, illetve az MPB elnökségének tagjaival is egyeztetett, s a tárgyalások végén megállapodtak abban, hogy a péntekre kiírt tisztújító közgyűlésen a tisztújítás elmarad, ennek új időpontját az ülésen tűzik ki. "Azért döntöttünk úgy a sportolókkal és sportszövetségekkel közösen, hogy javasoljuk a tisztújítás elhalasztását, mert erre most nem alkalmasak a feltételek, nincs mód a felzaklatott körülmények, az idő rövidsége, s más egyéb okok miatt arra, hogy tisztességesen nekifusson a közgyűlés a tisztújításnak" - jelentette ki Szabó László, majd hozzátette, mivel az MPB-nek jelenleg nincs felügyelő bizottsága, ezért azt most pénteken megválasztják. A testület egy elnökből és két további tagból áll majd, neveket azonban Szabó nem mondott, de jelezte, többekkel tárgyalnak."Mindannyian azon dolgozunk, hogy olyan felügyelő bizottsági tagokat válasszon a közgyűlés, akik hitelesek, bírják a teljes magyar parasport támogatását, és személyük, eddigi munkájuk, szakképzettségük, hozzáértésük lehetővé teszi, hogy a testület komoly, hiteles és súlyos legyen" - mondta Szabó László, s jelezte, az elkövetkező napokban az MPB elnöksége által felkért jelölőbizottság állítja majd össze a felügyelő bizottságba pályázók névsorát. 

A FODISZ elnöke azt mondta, meggyőződése, hogy a megállapodás "bírni fogja mindenkinek a támogatását, ugyanúgy a közelmúltban megszólaló parasportolókét és sportvezetőkét, valamint az MPB-ben tagként mandátummal rendelkező tagszervezetekét is."Szabó László hangsúlyozta, a FODISZ nem tagja az MPB-nek, de látva az elmúlt hetekben kialakult "áldatlan és méltatlan helyzetet", a szervezet elnökeként úgy döntött, hogy "külső szereplőként" igyekszik megnyugvást hozni a szerinte "tarthatatlan" szituációba, amelynek nyomán a sportolók nem tudnak nyugodtan készülni a versenyeikre. "Azt tapasztaltam, hogy a tárgyalások során minden egyes szereplő együttműködő volt, s arra törekedett, hogy a megoldás felé haladjunk, illetve valamilyen módon helyezzük nyugvópontra az MPB körül kialakult feszült helyzetet" - mondta Szabó László.

A sajtótájékoztatón részt vett Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes vívó, aki reményét fejezte ki, hogy az MPB újra "a régi fényében tündökölhet" majd, illetve hogy a parasportolók újra versenyzőkként, s nem "botrányhősként" nyilatkozhatnak a sajtónak. Hozzátette, az a céljuk, hogy béke legyen, s pénteken egy olyan közgyűlést tartsanak, amelyen konszenzusra tudnak jutni. Szabó László újságírói kérdésre azt mondta, a megállapodás része volt az is, hogy Gömöri Zsolt nem maga jelentette be a lemondását. 

Gömöri az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében azt írta, döntése "az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni." Hozzátette, ezzel egyben fel akarja menteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól "az egység megteremtése érdekében", s szerinte a feladat most "a jelen értékelése a jövő építésével." Gömöri az MPB tagszervezeteinek elküldött levelében azt írta, ígéretéhez hűen megtartja beszámolóját a pénteki közgyűlés előtt, összefoglalva az elmúlt éveket. Gömöri egyben arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy "óvják meg az eddig elért eredményeket és folytassák a munkát a közös cél érdekében."

Szabó László azt mondta, Deutsch Tamás alelnökkel is tárgyalt, erről azonban többet nem árul el, mert szerinte az nem lenne tisztességes Deutsch Tamással szemben. Az MPB alelnökének távolmaradását firtató kérdésre azt felelte: nem hívta meg az eseményre Deutschot. Jelezte, hogy az egyeztetéseken felvetődött az alelnök, valamint a teljes elnökség lemondása is, erre azonban azért nem került sor, mert ez egy teljes, azonnali tisztújítással járt volna, erre azonban a magyar parasport - mint Szabó mondta - most nincs felkészülve. 

Szabó szerint Gömöri azért most mondott le, mert "belátta, hogy a közgyűléshez nyugalomra van szükség, s ezt így lehet megteremteni." Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az MPB-t ideiglenesen - technikai értelemben - az alelnök és egy elnökségi tag közösen vezeti, ők rendelkeznek aláírói jogosultsággal. Az elnökségbe a jelölteket a közgyűlés állítja majd, de a vezető testületnek csak az egyharmada lehet "kívülálló", a többieknek az MPB tagszervezeteiből kell kikerülniük.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. A politikai pártok közül az MSZP és a Jobbik is többször lemondásra szólította fel Gömörit és Deutsch Tamást, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pedig arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Hirdetés

Hirdetés