Hirdetés

Útjára indul az olimpiai láng!

2016.04.21. 08:16

Útjára indul az olimpiai láng!

Augusztus 5-én ér Rióba.

Hirdetés

Hirdetés

 Április 21-én, csütörtökön Olümpiában fellobban, majd útjára indul az olimpiai láng. A 2016-os olimpia augusztus 5-i megnyitóünnepségére ér Rióba.

Az M4 Sport és az m4sport.hu 10:55-től élőben közvetíti a ceremóniát.

A láng a béke szimbóluma is

Az olimpiai láng, a játékok szimbóluma az ókori Görögországból származik. Azt a legendát testesíti meg, amely szerint Prométheusz ellopta a tüzet Zeusztól az emberek számára. Az ókori olimpiákon a játékok ideje alatt végig égett a láng, az újkorban 1928-ban tért vissza a hagyomány.

A lángot Olümpiában, az ókori játékok helyszínén gyújtják meg, egészen pontosan a Héra istennő temploma és oltára közötti területen. Az ünnepségen korhű jelmezekben idézik meg az ókori hangulatot, a fáklyát a nap sugarait egy fém parabolatükör segítségével egy pontba fókuszálva gyújtják meg, majd az első futó elindul a játékokat és a békét szimbolizáló, hirdető lánggal.

A váltófutás az augusztus 5-i megnyitóünnepségen ér célba, az utolsó futó a fáklyával gyújtja meg a riói olimpia ideje alatt végig, a záróünnepségig égő lángot.

Az olimpiai fáklya a kontinensek közötti békét is jelképez(né), és amely sajnos, akárcsak a történelem korábbi szakaszaiban, napjainkban sem teljes.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés