Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyházán a szart is eladják

2015.05.14. 17:38

Nyíregyházán a szart is eladják

Az én falusi gyerekkoromban az idősek a lószart tapasztásra használták. Szakács Béla írása

Hirdetés

Bizonyára hatásvadász a cím, de esküszöm, nem akarom bántani a szomszéd megye székhelyét. Az alaphír az, hogy a Nyíregyházi Állatkert árusítja az elefánttrágyát. Tudomásom szerint Prágában és Bécsben már évek óta jó üzlet az elefántszar eladása. Egy elefánt naponta 50-100 kiló szerves trágyát „termel”, amit tőzeggel keverve kiváló biotrágya. Remekül biztosítja szobanövények, cserjék, virágágyások tápanyag-utánpótlását, gyümölcsfák ültetésekor is nagyon hatékony. A benne lévő ammónia és növényi rostok miatt használata javítja a homokos és agyagos talajok minőségét. És hozzáteszem: teljesen szagtalan.

A Nyíregyházi Állatparkban 3 afrikai és 3 ázsiai elefánt termeli a muníciót. A nép pedig veszi. Úgy tudom, 5,5 kiló elefántszar 1 190 forintba kerül. Aki ezen csodálkozik ne felejtse el, hogy nem újkeletű ez a hasznosítás.

Az én falusi gyerekkoromban az idősek a lószart tapasztásra használták. Sárba keverték, és malter helyett ezt simították fel a vályog- vagy vert falra. A tehénlepényt kiszárították, feldarabolták és fűtésre használták. És így füstölték a húst vagy a kolbászt!

Most jöhetnének a matematikusok. Számolják ki, mennyibe kerülne a debreceni állatkertnek öt elefánt, és mennyi idő alatt hozná vissza az árát a saját ürülékéből. Addig is a zsíráfürülékel próbálkozhatnánk, ha jót tesz a talajnak, az is hozhatna valamit a konyhára...

Szakács Béla
A Campus Rádió támogatásával

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még