Hirdetés

Hirdetés

Kretének határok nélkül

2016.05.12. 08:18

Kretének határok nélkül

Az apukák talán mégsem akarják feltétlenül megerőszakolni, megverni, nyársra húzni, zihálva tapogatni vagy agyonütni gyerekeiket,

Hirdetés

Mostanság, ha a gyanútlan honpolgár arra szánja magát, hogy gyerünk a moziba be, a reklámok és a filmelőzetesek között érdekes, figyelemfelkeltő filmecskéket is megtekinthet. Nyakunkon a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, nem csoda hát, hogy egyre többen csapnak bele az egy százalék kampányának begyűjtésébe. A pénzszerzési hajrában persze egymással is versenyeznek, s ennek érdekében igyekeznek mindennél hatékonyabb eszközöket is bevetni a felajánlók kegyeinek kivívásáért. 

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány például olyan videókkal kampányol, amelyek az elfogadhatatlan gyermekbántalmazásokra hívják fel a figyelmet. Az egyikben – amelynek a címe: Hogyan zárkózz be kulcs nélkül? – Luca, a tizenévesforma kislány magyarázza el és mutatja kortársainak, mit tegyenek, „ha vagy el akartok vonulni, vagy egyszerűen csak magányra vágytok”. Mielőtt még valami rekreációs ajánlással szembesülnénk, Luca gyorsan véget vet a találgatásnak és a kamerába nézve azt mondja, hogy „Én már szinte biztosan tudom, hogy amikor anyukám elmegy, akkor apukám biztosan bejön a szobámba, és, hát, igen…,és nekem erre bevált tippjeim vannak, és ezt fogom veletek megosztani”. Luca ezután bemutatja, hogy egy kis komóddal hogyan lehet elbarikádozni a szobáját, miközben tovább magyarázza, mit lehet még tenni, ha mindez nem elég. „Ha erősebb apukátok van, lehet, hogy be tud nyitni”, mondja, és könyvekre helyezett kis székével szakszerűen kiékeli az ajtó kilincsét.

Utoljára Luca a ruhásszekrénybe rejtőzés titkát megosztva ekképp magyaráz a többieknek: „Ez a módszer arra is jó, ha például apukátok megint bejön, és nem talál titeket az ágyban, akkor nem próbálkozik újra”. (Mondjuk esetleg azzal, hogy elsőként köszöntse föl őt születésnapján, vagy zsebpénzt adjon, netalántán segítsen a házi feladatban, tennék hozzá az apukák, ha megkérdeznék őket).

De nem kérdezik, mert következik Bendzsi, – ő egy kisfiú – akinek szintén az apja miatt vannak rossz emlékei. „A múltkor kaptam apától egy nagyobb…”Azt, hogy pontosan mit, nem tudjuk meg, mert szégyenlősen elharapja a mondat végét. Ő a bútorok sarkainak, éleinek tompítását szolgáló eszközök használatába avatja be kortársait.

A kreatívok az adó 1 százalékának az alapítvány felé való terelését nem bízzák a véletlenre. Akik nem találnak rá üzenetükre a tévében, vagy a YouTube videómegosztón, azok a hazai OMV kutaknál találkozhatnak vele, ahol olyan sebtapaszok vásárolhatók, amelyekre ilyen és hasonló szövegek vannak ráírva: „ Hogy ne hozzam ki apát a sodrából”. A filmekben más erőszakos rokonról nem esik szó. Sem gonoszkodó anyáról, kéjsóvár nagybácsiról, cinkos nagynéniről, sem megveszekedett nagyszülőkről, sőt Fischer Ivánról, Terry Blackről vagy Conchita Wurstról sem. Mint ahogyan arról sem, hogy az apukák talán mégsem akarják feltétlenül megerőszakolni, megverni, nyársra húzni, zihálva tapogatni vagy agyonütni gyerekeiket, mert esetleg akár még szerethetik is őket, talán.

A hazai UNICEF-alapítvány munkatársai pár virtuális vagy valóságos apukát leszámítva nők, asszonyok, ráadásul

az Ökumenikus Segélyszervezet is család-, illetve apaellenes propagandával tarhál pénzt a gyermekeket ért bántalmazások miatt az adófizetőktől, amiben az a pikáns – mielőtt szabadkőműves összeesküvésről beszélnénk –, hogy a szervezet jószolgálati nagykövetének egyike Lévai Anikó, a kormányfő felesége.

A meghökkentő kampányvideót már az első napokban ezrek látták és osztották meg, köztük olyan hírességek, mint Wolf Kati, Zséda, Katus Attila és Tolvai Reni. Arról, hogy ők kik, nem esik szó. Mindenesetre mégsem gondoljuk azt, hogy ezek a szervezetek szülőellenes reklámokkal akarnak szétverni családokat. Kizárt, hogy apaellenes propagandával akarnának bizalmatlanságot és gyűlöletet ébreszteni a manipulációnak ugyancsak kiszolgáltatott gyerekekben. Sokkal inkább a túltenyésztett marketinges szakembereik ostobaságával állunk szemben, akik pénzért mindenre kaphatók.

Pedig diploma sem kell ahhoz, hogy egyéb módon üzenjük meg: gyereket márpedig nem szabad bántani. Az apukákkal szemben pedig nem szabad gyűlöletet kelteni.

Szalmási Nimród

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még