A sport és az alkohol kapcsolata

2016.01.10. 16:28

A sport és az alkohol kapcsolata

„Magyarnak orvosság, németnek halál”

Hirdetés

Hirdetés

„Sört, pálinkát soha, mert az első lustít, az utóbbi idegessé tesz. Jobb nem inni szeszt, mint inni, de hát, mint egyszeri orvos a töltött káposztáról feljegyezte: magyarnak orvosság, németnek halál”.

Az 1900-as évek elején a Good Templar rend saját megfogalmazása szerint áldásdús tevékenységet folytatott az iszákosok megmentésére, ennek során arra is kereste a választ, az alkohol hogyan befolyásolja vívást. A fent idézett sorokban a választ is megtalálták, e szakvéleményre a Huszadik Század című folyóiratban leltünk rá.

„ A tudomány már régen eldöntötte, hogy az emberi szervezetnek alkoholra semmi szüksége nincs, eldöntött kérdés az is, hogy az alkohol, ha legcsekélyebb mértékben is visszaélünk vele, károkozó méreg, a vitás tehát csupán egy lehet, hogy árt-e a mérsékelt alkoholfogyasztás is és különösen, ami minket illet, árt-e a sportolónak”

– írja az idézett tanulmány. Aztán a huszadik század folyamán lett az alkoholból a magyarnak és németnek is orvosság az izgalom ellen, éppen egy másik fegyveres sportágban, amelyhez párbajtőrre és pisztolyra is szükség volt.

A sport és az alkohol legmagasabb szintű és legismertebb találkozása a hatvanas években történt, amikor az öttusázók rájöttek, hogy egy kis tokaji, egy kis pálinka – ki mit szeret – kimondottan jót tesz a lövészet előtt. Oldja a feszültséget, a versenyző szebbnek lát mindent, és még tisztábban a céltáblát.

Az új teljesítményfokozó szer használatának Herbert Polzhuber esete vetett véget, aki négy olimpián járt, de nem ettől lett híres. Az 1965-ös lipcsei világbajnokságon – egyes jelentések szerint – tíz sör és egy üveg konyak elfogyasztása után állított be a lőtérre. Akkor még természetesen nem a mai, ártalmatlan lézerpisztolyokat, de nem is légpisztolyokat használtak, hanem sorozatlövésre és az élet kioltására alkalmas, éles fegyvereket. Az osztrák Polzhuber – erre magyar szemtanúk is vannak – ilyennel kezdett lövöldözni, nemcsak a céltábla irányába, hanem a földre is, aminek hatására a nemzetközi szövetség bevezette a szondáztatást.

Hivatalosan ekkor ért véget a célzóvíz története, és eljött a heminervin nevű nyugtató, továbbá a trazikor nevű béta-blokkoló (pulzuscsökkentő) szer divatja – de ez már egy másik történet. A sport és az alkohol kapcsolatának talán legnépszerűbb esete azóta Ivan Uhov 2008-as lausanne-i magasugrása. A barátnőjével összevesző, pekingi olimpiáról lemaradó orosz atléta a vodka és a Red Bull keverésével igyekezett szárnyakat kapni, de ebből mélyrepülés lett, rá a szivacsra. A felvétel még mindig megtalálható a legnagyobb videómegosztón, három és fél millióan már látták, tízszer annyian, mint Uhov győztes ugrását négy évvel később a londoni játékokon. Pedig a léc itt is, ott is a helyén maradt.

SzN.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Ajánljuk még