Budapest-Bécs tíz perc alatt?

2016.03.15. 13:39

Budapest-Bécs tíz perc alatt?

A küszöbön a jövő technikája. Magyarországon is.

Hirdetés

Hirdetés

A talán nem is olyan távoli jövőben akár 10 perc alatt tehetjük meg a Budapest-Bécs útvonalat - írja a Blikk. Elon Musk, a milliárdos üzletember fejlesztése Magyarország szomszédságában valósulhat meg.

Elon Musk (a Tesla, a SpaceX és a PayPal atyja) egy partnercége már leszerződött a szlovák kormánnyal

a hyperloop nevezetű közlekedési mód kifejlesztésére.

Elon Musk (Fotó: Twitter)

Budapest-Bécs csak 10 perc lenne

A Hyperloop Transportation Technologies (HTT) jelenleg két útvonalat tervez megépíteni: Bécs-Pozsony és Pozsony-Budapest. A HTT szerint a Budapest-Pozsony útvonal 10 percet venne igénybe a hyperloopot használva, a Pozsony-Bécs utazás pedig 8 perc lenne összesen. Egy kassai útvonal is felmerült a tervek szerint. Egyelőre azonban még elméletben mozognak a szerződések, és pontos költségvetés sem készült a megvalósítást illetően.

A küszöbön a jövő 

Elon Musk szerint a Hyperloop technológiája 2018-ra már meg is valósul Kaliforniában. 

Nem a HTT az egyetlen vállalat a világon, amely komoly erőfeszítéseket tesz a hyperloop technológia megvalósításának terén. Összesen két ilyen cég létezik a világon. Jelenleg közösségi fejlesztés alatt van a technológia: több független kutatócsoport működik együtt a fejlesztésében.

A hyperloop drasztikusan lerövidítheti az utazási időnket amellett, hogy környezetbarát technológiával dolgozik.

A HTT jelenleg egy közel 10 kilométer hosszú tesztpályát igyekszik létrehozni Kaliforniában 2018-ra. Ha ez elkészül, az áttörést jelenthet az ipar számára, és talán tényleg nem lesz olyan távol Magyarországtól sem az új közlekedési találmány.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés