Erre van szükséged, ha saját honlapot tervezel...

2016.03.18. 13:02

Erre van szükséged, ha saját honlapot tervezel...

A saját honlap indítása ma már nem luxus és egyáltalán nem olyan dolog, amit mi magunk ne tudnánk menedzselni.

Hirdetés

Hirdetés

A következőkben megtudhatjuk, hogy egy honlap működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges egy megbízható tárhely, egy domain cím és magát a honlapot képező fájlok csomagja.

A honlapkészítés rejtelmeiben nem célunk elmerülni, de mindenképpen érdemes tudni, hogy rendelkezésre állnak úgynevezett tartalomkezelő rendszerek, amelyek segítségével webfejlesztői és programozói tudás nélkül is elkészíthetjük a honlapjainkat. A legismertebb tartalomkezelő rendszerek sorába tartozik a WordPress, a Joomla és a Drupal, de számos alternatív megoldás is ingyenesen telepíthető.

Mindezek ellenére hiba lenne azt gondolni, hogy néhány kattintással létrehozhatunk egy professzionális honlapot. Az adatbázisok elkészítése, konfigurálása, a honlap arculatának kialakítása igényel némi szakmai tudást, még sincs szükség a programnyelvek ismeretére. A tartalomkezelő rendszerek alapszintű ismerete könnyen elsajátítható; ilyen szintű tudással már saját honlapokat hozhatunk létre, amelyek alkalmasak a látogatottság folyamatos növelésére.

Technikai tartozékok: domain és tárhely

Minden egyes honlap üzemeltetéséhez szükséges egy domain cím, illetve egy kiszolgáló tárhely. Mindkettő esetében alaposan meg kell fontolnunk, mit választunk, hiszen a honlapunk jövőbeli sikere is múlhat egy jó vagy rossz döntésen.

A tárhely kiválasztása során elsősorban a megbízhatóságra és a műszaki lehetőségekre kell figyelmet fordítanunk – mondja a debreceni Magos Tamás a DiMa.hu szakértője. A megbízhatóság fokmérője az úgynevezett rendelkezésére állási idő, ami százalékos formában mutatja, mennyire bízhatunk a szolgáltatásban. Ha 1000 órányi időtartam alatt összesen 1 órányi leállással számolunk, az esetben a rendelkezésre állás 99,9 százalékos.

Egyes szolgáltatók garanciát vállalnak a rendelkezésre állás alapján, de nagyon sokszor olyan értéket választanak meg, ami laikusként vonzónak tűnhet, a gyakorlatban viszont megbízhatatlan szolgáltatást leplez. Más esetekben 100 százalékos rendelkezésre állást bizonyítanak az elmúlt időszak dokumentált statisztikái alapján; ez természetesen lehetséges egy rövidebb időtartam esetén, de a szolgáltatás hosszú távú megbízhatóságát nem garantálja.

A szakember szerint nincs könnyű dolga annak, aki laikusként tárhely szolgáltatást szeretne választani. Szerencsére a legtöbb szolgáltató korrekt minőségi tárhelyet biztosít, de mindenképpen érdemes alaposabban is szemügyre venni a független véleményeket. Ma már tele van velük a világháló, egyáltalán nem nehéz ilyeneket találni.

A szolgáltató kiválasztása után mindenképpen döntést kell hoznunk a csomagot illetően is. A tárhely szolgáltatásokat rendszerint 3-6 különböző csomagra bontva kínálják, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelőt, akár egy aprócska bemutatkozó oldalt, akár egy nagy portált szeretne létrehozni. Mindenképpen meg kell vizsgálni a tárkapacitást, a rendelkezésre álló adatbázisok számát és esetleges méretkorlátozását, szükség esetén a csatlakoztatható domainek számát, az esetleges adatforgalom korlátot... A piacon fellelhetők az úgynevezett korlátlan tárhely csomagok is; a valóságban ilyen nem létezik, de nagyon nehéz elérni azt az adatforgalmat, ami után egy minőségi szolgáltató mást megoldást kér tőlünk...

Legalább ugyanekkora figyelmet kell fordítanunk a domain kiválasztása során is; itt azonban nem a szolgáltató minőségét, hanem a kiválasztott domain hangzását, megjegyezhetőségét és márkaépítési lehetőségeit kell megfontolnunk. Nem könnyű feladat igazán ütős nevet találni, de némi kreativitás birtokában nem jelenthet problémát.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés