Hirdetés

Karambolozott a Google vezető nélküli autója

2016.03.01. 10:20

Karambolozott a Google vezető nélküli autója

A számítógépes program még nem tökéletes.

Hirdetés

Hirdetés

Karambolozott a Google egyik vezető nélküli autója San Francisco-ban február 14-én, a balesetben nem sérült meg senki - írja a Financial Times-ra hivatkozva a vg.hu.

A Google automata személygépjárműve sávváltás közben egy busszal ütközött, vélhetően azért, mert az autót irányító számítógép nem mérte fel megfelelően a szituációt.

A cikk szerint az autó le akart kanyarodni az útról és ezután észlelte csak, hogy a kanyarban egy homokzsákokkal körberakott csatorna van. Ekkor az autó vissza akart sorolni a korábban elhagyott sávra, azonban a busz nem lassított. 

A Google önvezető autóit irányító számítógép a rendelkezésre álló algoritmusok alapján kalkulál, de ebben az esetben a busz nem lassult annyira, mint ahogy arra a Google gépkocsija számított. 

Ilyen esetekben a volán mögött ülő embereknek a közlekedési szabályok betartása mellett a kommunikáció és az alkalmazkodóképesség is segít, ez azonban egyelőre nagy falat a programnak. Az eset után a vállalatnál azt nyilatkozták, a karambol tanulságait levonták és a beprogramozás után az autó már tudni fogja, hogy nagyobb méretű járművektől eltérő ütemű gyorsításra vagy lassításra számítson. 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés