Új Rembrandt-képet "festettek"

2016.04.07. 11:56

Új Rembrandt-képet

Nem a 350 éve halott művész, hanem egy számítógép.

Hirdetés

Hirdetés

Új képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után, majd a szakemberek háromdimenziós nyomtatással életre is keltették a művet, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen.

A mester stílusát algoritmusokká írták

A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin. A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni.

A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő,  fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg

- írta a BBC News.

Textúrájában is olajfestményt idéz

Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt a művész, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett.

"Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt"

- mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője, hozzátéve, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy mi tesz egy alkotást mesterművé. 

A kétéves projekt a Microsoft, az ING, a Delfti Műszaki Egyetem és két holland művészeti múzeum együttműködésével valósult meg. Az elkészült művet a nagyközönség nemsokára egy kiállításon is megnézheti.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés