Sztrapacska, porolós tészta és főzőverseny a javából.
Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója lesz szeptember 19-én, Nyíregyházán, a Kossuth téren, melynek célja, a hagyományos tirpák ételek megismerése. A látogatók megkóstolhatják a sztrapacskát, illetve a porlós tésztát. Az idei évben főzőversenyt is hirdetnek három kategóriában: profi csapatok, amatőr csapatok és szakiskolák jelentkezését várják. A helyszínen családi marcipánfigurát is lehet készíteni, ahol a város és a megye jeles cukrászai mutatják be a figurakészítés titkait.
A rendezvényen hungarikumok is lesznek, mint tokaji bor, pálinka, gyulai kolbász és a kalocsai népművészet. Újdonságként jelennek meg Magyarország országtortái, valamint kiállítás nyílik a tirpák népi háztartás eszközeiből, melyet a Sóstói Múzeumfalu kollégái a helyszínen be mutatnak.
Az elkészült ételeket kóstolójegyekért vásárolhatják meg a látogatók.