Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bezárt a szelfimúzeum Nyíregyházán

| 2022. 07. 25. | 12:15:00
Már alakítják az épületet az új funkcióhoz.
Bezárt a szelfimúzeum Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy hírveréssel megnyílt tavaly Nyíregyházán a szelfimúzeum, majd csendben bezárt. Sokaknak, sokunknak fel sem tűnt.

A helyi védettség alatt álló épület felújítása példának tekinthető hisz megőrizték az eredeti homlokzatot, miközben a belső tereket már a mai kor igényei szerint alakították ki. A Bocskai utcai épületben tavaly július 6-án nyílt meg a szelfimúzeum. Úgy tűnt, hogy a fiatalok kedvelt találkahelye lesz, ez is volt a szándék.
Az épület azonban május óta zárva, környékét felverte a gaz. Mozgást nemigen tapasztalni, az üvegen keresztül bekukucskálva annyit látni, mintha felújítás, átalakítás zajlana az épületben.

Arra voltunk kíváncsiak:

  • mi oka volt, hogy nyitásától számítva egy évet sem élt meg, alig 10 hónap után bezárt a szelfimúzeum?
  • ha átalakítják, milyen funkciót szánnak az épületnek?
  • milyen forrásból alakították ki a szelfimúzeumot, és milyen forrásból alakítják most át?

[Beillesztett cikk: Hogy került múzeumba a szelfi Nyíregyházán?]

Kérdéseinkre Bányai Péter a vagyongazdálkodási osztály jogtanácsosa válaszolt.

Nyíregyháza önkormányzata a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén” elnevezésű pályázat keretében felújította a Bocskai utca 16. szám alatti épületet - közölte. - Az ingatlant 2021. január 4-én a Next Room Kft. vette bérbe az önkormányzattól, azzal a céllal, hogy ott Selfiemúzeumot és kávézót alakítson ki.

A bérlő saját költségén alakította ki

A teljes belső kiosztást, a múzeum és kávézó komplett kialakítását a Next Room Kft. végezte el saját költségén, mint bérlő és üzemeltető. Ezekben a költségekben az önkormányzat semmilyen részt nem vállalt, csupán a kialakításhoz, belső beruházáshoz adott tulajdonosi hozzájárulást a bérlő kérelmére. A bérbeadás a Magyar Államkincstár engedélyével, az irányító hatóság hozzájárulásával jött létre. 

A szelfimúzeum üzemeltetője idén áprilisban jelezte, hogy a bérleti jogviszonyt nem kívánja tovább folytatni és kezdeményezte annak közös megegyezéssel történő megszüntetését. A bérleti szerződés 2022. május elsején közös megegyezéssel megszűnt. A bérleti jogviszony megszüntetésének okáról nincsenek információink - tette hozzá a jogtanácsos.

Új funkció

Az ingatlant július 1. napjától a SBS Baits in Europe Kft. vette bérbe határozott időtartamra. Az épület bérlője a már bevezetett Neapolis pizzériát kívánja az épületbe költöztetni, kibővítve olasz minőségi tésztaételek, különleges kávé értékesítésével, kizárva a tömény alkohol árusítását, ezzel megteremtve a minőségi szórakozásra vágyó fiatalok közösségi terét.

Az impozáns lépcsőházban fiatal művészek galériájaként lehetőséget biztosítanak, pályázat útján a műveik bemutatására. A jelenlegi bérleti konstrukcióban szintén minden  belső kialakítási munka költsége kizárólag  a bérlőt terheli, ahhoz az önkormányzat semmilyen anyagi forrást nem nyújt. A fiatal művészek részére a pályáztatás részleteiről a nyitás után fognak felhívást közzétenni.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés