Hirdetés

Mire kell figyelni a hal tárolása során a hűtőben?

| 2022. 06. 16. | 19:54:00
XXX
Mire kell figyelni a hal tárolása során a hűtőben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vajon meddig áll el a nyers hal a hűtőszekrényben? Mennyi idő alatt fagyasztható le, esetleg olvasztható ki az állat? Az egészségünk érdekében minden héten kellene valamilyen halas ételt fogyasztanunk, és bár növekszik hazánkban a halvásárlás, még mindig nem elegendő mértékben. Pedig a friss ételből rengeteg ízletes és egészséges fogás készíthető, azonban a tárolása ugyanolyan fontos, mint a főzés körülményei. Lássuk, hogy mire érdemes figyelni, ha halat szeretnénk tenni a hűtőbe. 

Mi a módja annak, hogy a halak sokáig frissek maradjanak?

Ahhoz, hogy az onlineMárkaboltok hűtőszekrényeiben a hal sokáig ízletes maradjon, már a vásárláskor oda kell figyelni pár dologra. Az egyik legfontosabb, ha az állatnak már szaga van, akkor azt semmiképpen ne vegyük meg. Emellett szempont lehet a hal bőrének rugalmassága és feszessége, hiszen a régebbi csomagolásban található húsok már egyáltalán nem fényesek, szinte száraznak érződnek. 

Sokat mond továbbá a hal szeme, ugyanis ha azok fényesek és átlátszóak, akkor az állat friss, ellenkező esetben már régi, így nem érdemes a kosárba tenni. Utolsó pont pedig a hal kopoltyúja, ugyanis ott a belső résznek élénkvörösnek és fényesnek kell lennie, ez fogja jelezni számunkra, hogy megvehetjük az adott húst.

Hogyan érdemes tárolni a halakat és a tengeri állatokat?

Az első és legfontosabb a megfelelő hőmérséklet, ugyanis mondhatni minden ezen múlik. A mikroorganizmusok befolyással vannak az ételek frissességére, igaz ez főként a halakra és a tengeri herkentyűkre. Amikor azok a hűtőszekrénybe kerülnek, akkor lelassul azok aktivitása, így jóval tovább marad friss az étel. A legtöbb hagyományos készülék azonban nem alkalmas a kagylók, a rákfélék, illetve a lazacok és egyéb tengeri halak hosszú idejű tárolására, hiszen ezeket a legjobb -2 és 0 fok között tartani. Nem véletlenül vannak a kereskedőknél jégben a húsok. 

Persze a legtöbb esetben csökkenthető a hőmérséklet, ugyanis az onlineMárkaboltoknál kapható hűtőszkerények között is akad olyan, ami erre lehetőséget ad. Ennek köszönhetően pedig akár két napig is a polcon tárolhatjuk a halat. Ha azonban tudjuk, hogy ennél több ideig nem nyúlunk hozzá, akkor inkább fagyasszuk le. 

A friss halak mélyhűtése

A legjobb megoldás a fagyasztás, ezt mondani sem kell, azonban ehhez is fontos, hogy a hal friss legyen. Először tisztítsuk meg, készítsük elő a halat, majd töröljük szárazra, ezt alumínium fóliába téve tehetjük be a mélyhűtőbe. Az előfagyasztás 1-4 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mekkora állatról van szó. Ezt követően pedig csomagoljuk be alaposan folpackkal, esetleg zacskóba és tegyük úgy a fagyasztóba a végleges helyére. Amennyiben pedig szeleteket tárolna, abban az esetben érdemes azok közé fóliát tenni, így könnyebben fel lehet azokat használni. 

Nem nagy ördöngösség tehát a halak hűtése és tárolása, a legfontosabb, hogy ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, mind a hűtőben, mind a fagyasztóban egyaránt. 

Hirdetés
Hirdetés