Hirdetés

Hollywood Mátészalkára költözik

| 2022. 07. 21. | 13:31:00
A városban először rendeznek nemzetközi filmfesztivált.
Hollywood Mátészalkára költözik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus 12-14-ig a filmvilág Mátészalkára figyel, ekkor rendezik az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált. A Magyar Hollywood Tanács Facebook-oldalán tette közzé a részleteket.

[Beillesztett cikk: Filmfesztivál Mátészalkán, Hollywood bölcsőjében]

A mátészalkai Adolph Zukor Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere és Asperján Tamás, Bokor Balázs, Várkonyi György, az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivál alapítói az augusztus 12-14. közötti, mátészalkai esemény részleteit ismertették - írták.

A Paramount Pictures világhírű alapítója szellemiségének megfelelni kívánó fesztivált első alkalommal rendezik meg. Az eseményre 19 országból neveztek filmeket.

Rangos zsűri értékeli a munkákat

Az előzsűri a 21 kategóriában kiválasztja a finalista alkotásokat, amelyekből aztán a fesztivál szakmai zsűrije hozza meg a döntését. A szakmai zsűri elnöke Hargittai László Balázs Béla-díjas vágó, az Origo Filmstúdió Utómunka Stúdió vezetője. Tagjai: Bunyik Béla producer, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító igazgatója, Buzogány Béla rendező, a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház igazgatója, Pikali Gerda színésznő, Sinkovics Géza, USA-ban élő operatőr.

A zsűri által hozott döntések mellett a fődíjat a közönség ítéli majd oda az Oscar Életműdíjas Adolph Zukor kedvenc mondása alapján: a közönség soha sem téved…

Mátészalka a fesztiválok nemzetközi térképén

A fesztivál szervezői úgy vélik, hogy a világhírű filmmogul nevét viselő mátészalkai fesztivál nemcsak azt a várost teszi fel a filmfesztiválok nemzetközi térképére, amelyben iskoláit végezte, hanem a megyének, az egész országnak hírét viszi. A filmeket nevezők közül már igen sokan eddig is kifejezték örömüket, hogy a filmvilág ikonikus személyiségének végre egy filmfesztivál is emléket állít azzal, hogy a nevét viseli.

Három napon át filmvetítés lesz, mellette szakmai beszélgetések sorát is kínálják a filmek iránt érdeklődő nézőknek.

  • Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum vezetője a magyar film 120 évét mutatja be nemzetközi kitekintésben,
  • Hubai Gergely filmtörténész a Paramount Pictures múltjáról, jelenéről, jövőjéről beszél,
  • Hargittai László vágó a filmes utómunkák kulisszatitkaiba vezet be,
  • Piroch Gábor a kaszkadőrök fontos feladatát vázolja saját tapasztalatai alapján,
  • Fonyódi Tibor, az NFI forgatókönyv fejlesztési igazgatója az ideális forgatókönyvről beszél,
  • Adam Cobler, Jimy J Hollywood, Tom Aspy saját filmjeinek készítésébe enged betekintést.

A fesztivál díszvendégje Szabó István Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező pedig két filmjének bemutatása mellett videóüzenetben küldi üdvözletét. A fesztiválra meglepetésvendégeket is várnak. Valamennyi program és vetítés ingyenes lesz a nagyközönség számára.

Bövebben a fesztivál hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Hirdetés