Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alakoskodik a panyolai polgármester is

| 2022. 02. 01. | 15:32:00
A pálinkájáról híres település farsangi felvonulására mohácsi busókat is várnak.
Alakoskodik a panyolai polgármester is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Panyolán immár nyolcadik alkalommal tartanak farsangi felvonulást. Idén február 12-én (szombaton) rendezik meg atélűző eseményt. A szervezők tájékoztatáa szerint még több település öltözik be állatalakoskodó maskarába. Újdonság, hogy Panyolára látogatnak a mohácsi busók is.
A település életében megmaradt a régi értékek, népi hagyományok tisztelete. Az alig 600 lélekszámú falu nemcsak a megyei érdeklődőknek mutatja meg népi kultúráját, hanem országszerte feleleveníti e fontos örökségét. „Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”- jegyezte meg Muhari Zoltán polgármester. „Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”- tette hozzá.

A környező települések is csatlakoznak a felvonuláshoz, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen élt. Baráti körök, Panyoláról elszámazottak keresik fel ilyenkor a települést, hogy felelevenítsék a hagyományt.

A panyolai hagyományőrző farsang 2021-ben bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba, mint kulturális örökség. Február 12-én még több érdeklődőnek szerenék megmutatni az állatalakoskodó jelmezes felvonulást, szatmári dramatikus játékait és megannyi portaprogramot. Elkészült a Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház is, a vidékfejlesztési program támogatásával, ahol interaktív állandó tárlatán lehet megtekinteni az év bármely időszakában a vidékhez és a településhez köthető hagyományokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés